Země má i druhé magnetické pole, zjistili vědci

Země, ilustrační snímek

Země, ilustrační snímek Zdroj: NASA

Satelity Evropské kosmické agentury v rámci mise Swarm detekovaly slabé magnetické pole, které vzniká díky slapovým pohybům mas slané vody.
2
Fotogalerie

Po čtyři roky sbírala mise Swarm Evropské vesmírné agentury data mapující nezvyklý jev: druhé magnetické pole, které obklopuje Zemi. „Toto titěrné pole má ve výškách, z nichž jej satelity měřily, sílu dvou až 2,5 nanotesla, což je zhruba dvacettisíckrát méně než běžné magnetické pole,“ vysvětlil Nils Olsen z Dánské technické university. Vědci v průběhu pozorování potvrdili, že toto druhé magnetické pole vzniká pohybem moří a oceánů, přesněji velkých mas slané vody.

Nově objevený jev vzniká stejným dynamo efektem jako běžné magnetické pole Země, tedy pohybem nabitých částic tekutinou. V případě zemského pole populárního tím, že směruje střelky kompasů, je to proudění magmatu pod kontinentálními deskami.

Nově objevené slabé pole vzniká vlivem iontů solí rozpuštěných v oceánech. Navzdory relativní mohutnosti zemského magnetického pole se vědcům podařilo ze změti měření zřetelně rozlišit neskonale slabší projevy mořského magnetického pole. Získali tak další nástroj, jehož prostřednictvím mohou sledovat dění v pozemských oceánech.

Podle některých odhadů by objev mohl přispět ke zpřesnění modelů vývoje globálního počasí a globálního oteplování. Vědci se ale mohou zaměřit také na monitoring reakcí mořského dna: „Mohli bychom se dozvědět něco více o elektrických vlastnostech litosférických desek,“ dodává Olsen, který výsledky bádání svého týmu publikoval na kongresu Unie evropských geověd.