Zemřel král českého komiksu Kája Saudek. Bylo mu 80 let

Kája Saudek

Kája Saudek

Ve věku 80 let zemřel známý český kreslíř a malíř Kája Saudek, dvojče fotografa Jana Saudka. Populární autor komiksů byl posledních devět let upoután na lůžku ve vegetativním stavu. Jeho život skončil následkem selhání srdce.

Saudek proslul jako autor komiksů, kterým se začal věnovat v 60. letech. Králem českého komiksu se stal díky nezaměnitelnému stylu. Jeho komiks Muriel a andělé z roku 1969 byl loni vyhlášen nejlepším českým komiksem.

Jeho tvorba se uplatnila i na filmovém plátně - v roce 1966 použil jeho kresby Miloš Macourek ve filmu Kdo chce zabít Jessii?, o čtyři roky později pak Oldřich Lipský ve snímku Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

„S Kájou jsem dělal celou řadu scénářů pro jeho komiksy, tím nejvýznamnějším byl asi Arnal a dračí zuby. Bylo to v době kdy nesměl oficiálně vůbec publikovat, a přitom měl obrovské zázemí obdivovatelů, mezi které jsem patřil. Jeho odchod mě samozřejmě velmi zraňuje a těší mě jenom to, že v poslední době si čím dále tím více lidí uvědomuje, co to bylo za člověka a jak velký umělec to byl,“ řekl ČTK publicista a spisovatel Ondřej Neff.

Saudkovo dílo aktuálně vystavuje Galerie Art Salon v Tančícím domě. Výstava se jmenuje 18+, podle pořadatelů některé z kreseb nebyly nikdy vystaveny. Výstava potrvá až do poloviny září a zahrnuje téměř 300 děl. Výstavou pořadatelé připomínají nedávné 80. narozeniny autora.

Karel Saudek
» narodil se 13. května 1935 do rodiny bankovního úředníka, kvůli čemuž se nemohl hned po skončení školy věnovat autorské tvorbě; stal se technickým kresličem a kulisákem ve filmových studiích na Barrandově
» ke komiksu se dostal díky práci na filmu Kdo chce zabít Jessii?
» na jeho kontě jsou slavné komiksy Pepík Hipík, Lips Tullian nebo Muriel a andělé, který byl označen za nejlepší český komiks všech dob
» od roku 2006 je v kómatu » má manželku Johanu a dvě děti

Průsečíky bratří Saudků – obrazy a erotika