Znovuobjevený sever Šrí Lanky

Turisty nedotčený zatím zůstává ostrov Mannár.

Turisty nedotčený zatím zůstává ostrov Mannár. Zdroj: Marketa Tauerova Kutilova

Poloostrov Jápané se stejnojmennou metropolí vyčnívá z horní části ostrova jako pírko na čepici ukazující směrem k Indii. Dlouhý, úzký kus země je od zbytku státu oddělen kulturně, etnicky, nábožensky, jazykově i geograficky. Dlouhá tři desetiletí zůstal turistům uzavřen -a to je důvod se sem vydat.

První setkání s Jápané (Jaffna) je příjemné - na rozdíl od jiných měst se tady na nás nesesype dav naháněčů. Tady si nás nikdo nevšímá, a tak se můžeme nerušeně procházet kolem válečných ruin a prohlédnout si chloubu města - knihovnu. Ještě září novotou a připomíná spíš justiční palác. Původní knihovna, největší v Asii, byla totiž vypálena sinhálskými policisty během nepokojů v roce 1992. Dnes je opět chloubou města a svazky do ní věnovaly knihovny z celého světa.
Naproti knihovně je moderní dětské hřiště darované Američany, vstup za poplatek však asi místní odrazuje, neboť jsme zde skoro sami.

Po ukojení ducha toužíme po něčem požitkářském a jdeme na místní tržiště, jehož velkou část tvoří stánky s výrobky z palmového listí - košíky, klobouky, truhly, stovky originálních, ručně vyrobených kousků za směšné ceny. O pár ulic dál prodávají tradiční cigarety nebo místní kávu.

Hinduistický chrám Nallur v Jápané patří k nejposvátnějším na severu.Hinduistický chrám Nallur v Jápané patří k nejposvátnějším na severu. | Marketa Tauerova Kutilova

Deset minut jízdy od centra města stojí slavný hinduistických hrám Nallur se zlatou věží. Patří k nejposvátnějším hinduistickým místům na Šrí Lance. Zdálky připomíná cirkus, neboť zdi jsou natřeny bíločervenými pruhy. Pochází z doby kolem roku 1400, poté ho ale zničili Portugalci. Jeho současná podoba je ze 17. století.

Za vůdcem Tygrů

Být sám na krásné pláži - i to se může splnit pouhých 13 kilometrů od Jápané, kde se ukrývá Chatty Beach. Podobných pláží najdete na severním poloostrově spousty. K většině z nich se dá dostat za pár rupií autobusy nebo tuk-tukem. Případně si v Jápané půjčte kola.

My si jako cíl dalšího putování vybíráme přístav Point Pedro, ospalé městečko asi 30 kilometrů od Jápané. I zde jsou krásné písčité liduprázdné pláže. Minibusem míříme dál do rybářské vesničky Valvettithurai, kde má být podle průvodce rodný dům vůdce Tamilských tygrů Vellupiláje Prabhakarany. Očekávám pamětní desku, možná něco jako muzeum. Místo však není ani označené. Místní muž mě dovede ke zpustlým ruinám a o ničem se nechce bavit. Možná za to mohou nedaleko stojící vojáci. Prabhakaran zemřel v posledních dnech války v autě, které se dostalo do palby vládních vojsk. Nikdo tak ani neví, zda si stihl vzít kyanidovou kapsli, kterou nosil stále na krku. Vojáky byl popraven i jeho dvanáctiletý syn.

Stopy války jsou přítomné, kam se člověk podívá - ruiny domů i vládních budov, lidé bez končetin, zpustlé zahrady, neobdělávaná pole, domy prorostlé křovím a stromy a spousta vojáků a checkpointů. Téměř třicetiletý konflikt skončil v roce 2009 a o tuto část země se tvrdě bojovalo. Když se podařilo separatistickým Tamilským tygrům získat kontrolu nad městem a okolím, vyhnali odsud 70 000 muslimů. Šrílanská armáda je pak dobyla zpět a začala vyhánět Tamily.

Stopy války - poničené budovy a chrámy jsou na severu vidět všude.Stopy války - poničené budovy a chrámy jsou na severu vidět všude. | Marketa Tauerova Kutilova

Jiní odešli sami. „Utíkali jsme několik týdnů s matkou a sestrou, šlo nám o život,“ vzpomíná Meras Antony, který dnes žije ve městě Trikunámalé. Jápané vždy byla hlavním městem Tamilů na Šrí Lance a celý poloostrov obývají téměř výhradně Tamilové, kteří tvoří 20 procent obyvatel ostrova a v drtivé většině jsou hinduisté.

Už proto se tato část země tak liší od zbytku země, kde většinu obyvatel tvoří buddhističtí Sinhálci. Dnes na severu šrílanská vláda usazuje vojáky a policisty, kteří dostávají půdu zabranou Tamilům a za třetí dítě dostávají speciální bonusy. „Je jasné, že se snaží, aby zde Tamilové neměli do budoucna převahu,“ říká pracovník UNHCR, který si nepřál být jmenován.

Když armáda dělá byznys

Na severu dokonce šrílanská armáda rozjela vlastní podnikání. Na nejkrásnějších plážích staví luxusní hotelové komplexy. Vydáváme se na cestu do resortu Thalsevana Holiday. Po hodině jízdy autobus končí. Dál musíme tuk-tukem. Po dvou kilometrech je před námi vojenská závora a u ní checkpoint s deseti vojáky. „Vy dál můžete, ale ten Tamil nesmí,“ říkají nekompromisně o našem řidiči. Abychom se dostali do resortu, který je ještě deset kilometrů daleko, musíme jet armádním autobusem. Čekáme na něj hodinu. Poté nás čeká půlhodinová projížďka vesnicemi, kde z domů zůstaly jen ruiny a místo rybářů jsou zde vojáci. Lidé, kteří odsud byli vystěhováni, dodnes žijí v jednom z 43 táborů v okolí. Zato resort Thalsevana je symbolem veškerého luxusu. Přesto je zde úplně plno - desítky bohatých Sinhálců si zde užívají jednu z nejkrásnějších pláží severu.

Jen dvacet metrů dál je pobořený bunkr Tamilských tygrů - dnes atrakce, u níž se všichni fotí.

ZÁZRAČNÁ VODA

Vydáte-li se na sever, nenechte si ujít návštěvu vesnice Kírimalai se slavným posvátným bazénem přímo na břehu moře. Odtud už je to jen 30 km do Indie. Místo má krásnou atmosféru, vždyť jde o jedno z nejstarších nejposvátnějších míst na ostrově. Zdejší chrám Nagulešváram je zasvěcen bohu Šivovi a je jedním ze sedmi starověkých chrámů, které mají ostrov chránit. Během války byl však okupován a poničen šrílanskou armádou a dnes probíhá jeho rekonstrukce, stejně jako u 95 procent dalších chrámů na poloostrově Jápané.

Posvátný bazén s léčivou vodou na severu poloostrova v Kírimalai.Posvátný bazén s léčivou vodou na severu poloostrova v Kírimalai. | Marketa Tauerova Kutilova

Pro turisty je však zajímavější starověký bazén s čerstvou vodou, která pramení ze skály přímo u moře. Voda v něm prý má zázračnou moc: kdysi vyléčila indickou princeznu s husím obličejem a dala jí lidskou podobu. Budete-li se chtít spolu s místními v bazénu vykoupat, nezapomeňte, že ženy a muži se musí koupat zvlášť - ženský bazén má však velikost zhruba jedné desetiny toho mužského. Jde o posvátné místo, a proto se tu nemá křičet.

PO SLONÍ STEZCE

Ještě před pěti lety nebylo kvůli válce pro turisty možné se sem dostat po zemi. Dnes se sem dostanete vlakem nebo autobusem z Kolomba za 8 až 10 hodin. Poloostrov Jápané s pevninou spojují jen dva úzké pruhy pevniny na jihu. Na jihovýchodním spojovacím pruhu se rozkládá Chundikkulam Bird Sanctuary, rezervace, kde najdete sta druhů různých ptáků a také stáda slonů. Násepní cesta vedoucí do rezervace se nazývá Elephant Pass - Sloní stezka. Rezervace je mimo jiné protkána desítkami lagun a jezírek. Poloostrov je čistě tamilský a zatím nenarušený turismem. Spíše si zde budete připadat jako na jihu Indie než na Šrí Lance. Jediným buddhistickým místem je Kandurugoda, 10 km severně od Jápané, kde je 62 malých dagob (stúp), starých přes 2000 let.

U poloostrova Jápané leží malé ostrůvky. Nejznámější a nejhlavnější jsou Kayts, Karaitivu a Pungudutivu. 35 km od Jápané a 10 km od městečka Pungudutivu leží nizozemský poloostrov Delft. Byl tu vystaven malý přístav a pevnost.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země