Zápisník Vladana Gallistla: Do hospody bez mobilu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Zajímavou dírou na trhu je podle průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven restaurační zařízení, kde by platil zákaz používání mobilů. Čeští pivaři si evidentně nechtějí kazit posezení s přáteli komunikačním balastem, protože podobný podnik by uvítalo 45 procent respondentů.

Legendární Warren Buffett by jistě Němce nepochválil za investice do zlata. Němci loni nakoupili 1,4 gramu zlata na hlavu, což je nejvíce na světě. Ohledně zlata má však Buffett jasný názor: „Aktiva jako zlato nikdy nic nevytvoří. Kdo je kupuje, prostě doufá, že někdo jiný za ně v budoucnosti bude ochoten zaplatit více.“ Zajímavé je, že Němci se vrhli na vzácný kov až po evropské dluhové krizi, když němečtí finančníci i z Bundesbanky kritizovali uvolněnou politiku Evropské centrální banky a strašili inflací, která však nenastala. Do zlata Němci investovali spíše kvůli strachu než po zralé úvaze.

Bitcoin pokořil další cenový rekord, když se v pondělí prodával za více než osm tisíc dolarů. Na to, že jde o soubor čísel, která se někomu líbí, je to docela úctyhodný výkon. A představa, jak haly plné počítačů „těží“ bitcoiny místo efektivní práce, spadá skutečně do virtuální reality. To však neznamená, že kryptoměna nemůže stát ještě víc, protože jak pravil slavný fyzik Isaac Newton, když se spálil na burze: „Dokážu spočítat pohyby nebeských těles, ale nikoliv šílenost lidí.“