Ruská družice se zřítila na dům v ulici Kosmonautů

Ruská družice Meridian

Ruská družice Meridian

Trosky ruské družice Meridian, která se po startu zřítila k zemi, dopadly na Sibiři na dům v ulici pojmenované po kosmonautech. Informace se objevila na webových stránkách agentury Mediafax.

„Našli jsme kulovou část o průměru 50 centimetrů, která spadla na střechu domu ve vesnici Vagajcevo,“ řekl představitel místní bezpečnostní služby. Ironií je, že dům stál v ulici Kosmonautů. Škodu na domě zkoumají experti. Majitel domu dostane odškodné. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Nosná raketa s družicí odstartovala v pátek ze severoruského kosmodromu Pleseck. Technický problém nosné rakety Sojuz způsobil, že se družice po startu nedostala na oběžnou dráhu.

Páteční nehoda završila neúspěšný rok, během kterého Rusové přišli o tři navigační satelity, vojenskou družici, telekomunikační satelit, nákladní kosmickou loď Progress a naposledy sondu Fobos-Grunt, která po listopadovém startu nenabrala kurz k Marsu a uvízla na oběžné dráze Země.

Družice Meridian mají zajišťovat komunikaci mezi loděmi, letadly a pobřežními stanicemi v Arktidě a zároveň rozšiřovat síť satelitní komunikace na Sibiři a Dálném východě.