Můj koncept? Omáčková kuchyně, říká o své nové restauraci kuchař Jan Punčochář

Jan Punčochář

Jan Punčochář Zdroj: Dana Kolářová

Jan Punčochář
Jan Punčochář
3
Fotogalerie

Jeden z nejlepších českých šéfkuchařů, který je znám z působení ve vyhlášených pražských restauracích Grand Cru či Le Terroir, si v hlavním městě otevřel vlastní podnik zvaný U Matěje. „Nabídnu Čechům známá jídla v moderní podobě, základem budou omáčky,“ řekl Jan Punčochář, který je teď i porotcem televizní soutěže MasterChef Česko. Nová restaurace je zatím ve zkušebním provozu, s otevřením pro veřejnost se počítá od května.

V čem se bude vaše nová restaurace U Matěje lišit od toho, co jste dělal doteď?

Liší se to především v tom, že se restaurace nachází v Praze 6, takže tam není moc turistů. To je dost zásadní změna, protože jsem zatím vždy dělal v centru metropole, kde je v případě hostů jiná situace.

Jaká kuchyně bude U Matěje dominovat?

Budou tam jídla, která byla známá už v dobách Rakouska-Uherska. Může se tam proto objevit dobrý perkelt, tafelspitz, výborný řízek a cordon bleu. Zkrátka to budou věci, které čeští strávníci znají.

Dá se to pak označit za českou kuchyni?

Bude to vycházet z české kuchyně, ale naše země ani kdysi nebyla izolovaná, žili jsme dlouho v mnohonárodnostní monarchii, kde působily různé vlivy i na jídlo. Budou to všem známá jídla, ale udělaná trochu jinak. Jídlo nebude servírováno tak, že sníte kachnu se šesti knedlíky a pak se budete muset jít odvalit. Chci, aby to bylo lehké a aby se například omáčky nezahušťovaly moukou.

Tedy stará známá kuchyně v novém hávu?

Ano, trošku modernizovaná. Mám rád, když se lidé nebo rodina sejdou u stolu, dají si doprostřed stolu jídlo a každý si bere to, na co má chuť. Baví mě, když ochutnávají.

To mi připomíná spíše servis z restaurací v Číně či jinde v Asii.

Restaurace se dělají proto, aby lidé šli za zážitkem. A to jim chci nabídnout. Proto tento záměr.

Na čem budete především stavět?

Nazval bych to omáčkovou kuchyní, všechna hlavní jídla budou s omáčkou. Tomu jsme uzpůsobili i servírování, máme hlubší talíře. Omáčky bude hodně, každý si ji bude moci přidat. I to často lidem v mnoha restauracích schází.

Jak vůbec vznikl nápad na tento podnik?

Před časem přišel za mnou jeden náš zákazník, říkal, že bydlí na Hanspaulce a že poblíž je krásný prostor, který je připravený na restauraci a že restaurace tam vždy byla. O nějakých možnostech jsme si totiž předtím povídali. Z hosta se stal přítel. Popsal jsem mu svůj sen, že bych chtěl mít restauraci, která bude zaměřena na českou kuchyni a v ní mít dobré pivo a dobré víno. On vymyslel zajímavý koncept, že sežene akcionáře. Většinou to byli moji zákazníci a přátelé, kteří se točí kolem jídla. Sehnalo se 50 akcionářů a já jsem dodal know how. Tak vznikl nápad na naši restauraci.

Co se stalo pak?

Vybraly se peníze a za ně se začala vybavovat restaurace. Nachází se ve dvou patrech, dole je 100 míst, nahoře 60 míst. Navíc máme ještě terasu, kam se vejde 100 míst, a zahradu s 200 místy.

Když je podnik tak velký a nenachází se v centru ani na některé z turistických tras, nebojíte se nedostatku hostů?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!