Chaty a chalupy majitelé hojně nabízejí online. Kdy se vyplatí nakupovat bez realitky?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Vlastnit chatu či chalupu je pro řadu Čechů takřka samozřejmostí, podle posledního sčítání má rekreační nemovitost už každý šestý. Její nákup navíc nikdy nebyl jednodušší, zájemce totiž ke koupi může využít i rozšířené online platformy, které disponují mohutnou nabídkou. Jak ale vybrat tu správnou? A kdy se vyplatí využít spíš realitní agenturu nebo se poptat u známých?

Chaty a chalupy dnes nepředstavují jen ideální místo k odpočinku, ale díky rostoucím cenám na trhu nemovitostí se mnoha lidem osvědčily i jako dobrý prostředek k investici. Lidé je navíc kolikrát kupují i za účelem trvalého bydliště. Kde ale vhodnou nemovitost nalézt?

Bez realitky, či s ní? Vše má své pro a proti

Chatu nebo chalupu si můžete vyhledat a koupit přes online platformu, realitní agenturu nebo pomocí známých. Vše má své pro a proti. Webů, které nabízí rekreační nemovitosti, je jako hub po dešti. Při jejich využívání byste se měli zaměřit na ty, které mají největší databázi, díky čemuž se vám výrazně rozšíří možnosti koupě.

Chatu lze nyní koupit podle realitní společnosti Re/Max v celorepublikovém průměru za 1,2 milionu korun. Právě zmíněná firma patří mezi největší online prodejce těchto nemovitostí. Chatu ale můžete koupit i na Srealitách, serveru Bezrealitky, M&M Reality a mnoha dalších serverech.

Lze se samozřejmě obrátit také na konkrétního realitního makléře, který vám doporučí nemovitost dle vašich požadavků. Tak jako u každého zprostředkování je však i u realitního makléře potřeba dbát zvýšené obezřetnosti – může se totiž snažit vnutit nemovitost za každou cenu. Výhodou ale zůstává, že by agent měl za úplatu vhodnou chatu nejen sehnat a prověřit, ale následně i zprostředkovat finanční poradenství či zajistit právní servis. Na internetu jsou už také k dispozici praktické virtuální prohlídky, které mohou výrazně ušetřit čas.

Přes známé se naopak lze dozvědět o skvělé možnosti koupě ještě před jejím uvedením na trh. Bližší osoba bude znát pravděpodobně také podrobnosti o nemovitosti a sousedské vztahy, které jsou také důležité. Další výhodou je, že zájemce o novou nemovitost v tomto případě nemusí platit žádnou provizi za zprostředkování. I v tomto případě se ale doporučuje si chatu či chalupu prověřit na katastru a nepodcenit ani ověření kupní smlouvy u advokáta či technické parametry stavby. 

Chata či chalupa svépomocí? Jen pro vybrané

Další možností je postavit si svoji chatu nebo chalupu svépomocí. Stačí jen sehnat vhodný pozemek a práce mohou začít. Technicky zdatní se pouští do stavby s pomocí svých vlastních rukou. 

Pokud si na to netroufáte, ještě existují takzvané stavebnicové zahradní chatky, které dostanete v demontovaném stavu a na základě návodu smontujete. Celá stavba trvá od několika hodin do pár dnů v závislosti na velikosti a typu chatky.

V Čechách vede Sázava či Berounka. V krkonoších je vyhledáván luxus

Mezi nejžádanější lokality v dosahu Prahy patří okolí řek Vltavy, Sázavy a Berounky, z obcí jsou to konkrétně Vrané nad Vltavou, Davle, Štěchovice, Slapy, Jílové u Prahy, Čerčany, Týnec nad Sázavou nebo Černošice. Mezi žádané lokality ze strany brněnské klientely patří Vysočina, Žďárské vrchy a okolí Novomlýnských nádrží. 

Specifické jsou horské lokality jako Krkonoše, kde klienti vyhledávají už vyloženě luxus, popisuje Jan Bareš, oblastní ředitel pro Středočeský kraj společnosti M&M Reality. Platí to podle něho zejména tam, kde jsou poblíž sjezdovky. Zároveň mezi kupci stoupají nároky na takové nemovitosti, které pak vybavením konkurují naprosto ve všech ohledech nejmodernějším domům. Do běžných požadavků tak patří už i bazén a kvalitní vybavení.