Komentář Martina Čabana: Univerzální a zbytečný program

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Programové prohlášení vlády Andreje Babiše je pozoruhodné z několika důvodů. Předně je na něm strašně vidět snaha, ostatně předem avizovaná, zalíbit se všem. Nový premiér zřejmě chtěl alespoň naoko částečně zvýšit své mizivé šance při vyjednávání s demokratickými stranami, a tak zkusil nabídnout každému něco – Pirátům celkem podrobnou kapitolu o digitalizaci, sociálním demokratům příslib zvyšování důchodů a platů, pravicovým stranám alespoň letmý náznak penzijní reformy. A kdo by si nevybral, může se těšit alespoň nad uznáním nepostradatelnosti EU a NATO.

Navíc se to celé jmenuje „Návrh programového prohlášení“, z čehož má zřejmě vyplývat, že přes Vánoce se to dá ještě celé překopat. Hnutí ANO je přece, jak říká Babiš, hnutím pro všechny. Tato snaha slíbit všechno všem vedla místy až ke komickým výsledkům. Třeba v oblasti daní slibuje Babiš „stabilní a předvídatelné daňové prostředí“, aby o pár odstavců dál avizoval překopání DPH, změny v EET, revizi a sloučení daňových výjimek a rekodifikaci celé daně z příjmů.

V kapitole o zdravotnictví by zase vláda ráda vytvořila „prostor pro větší konkurenci zdravotních pojišťoven“. A jen o malý kousek dál současně slibuje: „Zvážíme snížení počtu zdravotních pojišťoven.“ Zvyšování konkurence prostřednictvím snižování počtu aktérů na trhu je skutečně inovativní myšlenka, která by v ekonomických kruzích mohla získat velkou pozornost.

Ještě pozoruhodnější vlastností programového prohlášení je jeho zbyteč- nost. Je to dokument sepsaný z povinnosti, protože vláda chtíc nechtíc musí jednou předstoupit před poslance s žádostí o důvěru. A k tomu potřebuje programové prohlášení, bez kterého by to prostě vypadalo hloupě. Jinak je ale vysoce pravděpodobné, že Andreji Babišovi je v tuhle chvíli naprosto lhostejné, jestli jeho první vláda důvěru dostane, nebo ne.

Všechno, co Babiš skutečně akutně potřebuje zařídit na ministerstvech, může zařídit i bez důvěry. V první řadě půjde o snahu ochránit sebe a svou rodinu před trestním stíháním. A hned ve druhé může jít o vytvoření tlaku na lidovce a sociální demokraty pro budoucí jednání o druhé vládě – především demonstrativním vyházením jejich lidí z úřadů a ministerstev.

Tím vzniknou nezaměstnané stranické kádry, které perspektivně mohou uvnitř svých stran prosazovat dohodu s Babišem, jež by alespoň části z nich umožnila vrátit se na místa. Zejména u sociálních demokratů, kteří dnes vůbec nevědí, čí jsou, a minimálně do února to vědět nebudou, by tato taktika mohla zabrat.

Stručně řečeno, první Babišova vláda je v podstatě jen prostředkem pro čištění bitevního pole a palebnou přípravou na ostrý nástup do kola druhého. Univerzální amébovitý „návrh“ vládního programového prohlášení je pro takový účel zcela dostačující. Ve druhém kole už se dají očekávat i nějaká vyjednávání před sestavením vlády a snad i program, který bude ukazovat nějakým směrem.