Angela Merkelová je potřetí německou kancléřkou

Volbu Angely Merkelové formálně stvrdil německý prezident Joachim Gauck, když jí předal jmenovací dekret.

Volbu Angely Merkelové formálně stvrdil německý prezident Joachim Gauck, když jí předal jmenovací dekret. Zdroj: CTK/AP

Předsedkyni nejsilnější strany Křesťanskodemokratické unie (CDU) zvolili do funkce poslanci Spolkového sněmu, zhruba hodinu poté její volbu formálně stvrdil prezident Joachim Gauck, když Merkelové předal jmenovací dekret. Devětapadesátiletá Merkelová se třetím funkčním obdobím řadí mezi ikony německé politické historie. Po druhé světové válce se totéž podařilo pouze Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi, kteří zastávali kancléřskou funkci dokonce čtyřikrát.

Angela Merkelová povede vládu velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD), stejně jako ve svém prvním funkčním období v letech 2005 až 2009. Nová vláda se ujímá moci tři měsíce po zářijových volbách.

Merkelová nicméně v tajné volbě ve Spolkovém sněmu nezískala hlasy všech poslanců koalice. Hlasovalo pro ni 462 poslanců, CDU/CSU a SPD přitom dohromady mají 504 hlasů z 631. Proti zvolení Merkelové hlasovalo 150 poslanců, což znamená, že kromě opozičních Zelených a Levice se proti kancléřce vyslovili i někteří koaliční zákonodárci. Prezident Gauck pak Merkelové v zámku Bellevue předal jmenovací listiny.

V pravé poledne složila staronová kancléřka ve Spolkovém sněmu přísahu, poté se vrátila do prezidentské rezidence, kde prezident Gauck jmenoval i ministry její vlády.

Merkelové ke znovuzvolení gratuloval předseda Evropské komise José Barroso. Je podle něj nyní možné nechat za sebou ekonomickou krizi a kromě jiného zřídit v EU a eurozóně efektivní ochranu proti budoucím problémům. Ministři financí unie a poté i lídři zemí budou tento týden v Bruselu projednávat významné části vznikající bankovní unie. Barroso zdůraznil, že počítá s konstruktivní a přínosnou spoluprací mezi komisí a německou vládou.

Vláda Merkelové bude mít 15 členů. CDU do ní kromě kancléřky pošle pět ministrů, její bavorská sestra CSU tři ministry. SPD bude mít šest ministrů, přičemž předseda SPD Sigmar Gabriel bude kromě funkce ministra hospodářství a energetiky zastávat i post vicekancléře.