Chcete být milionářem? Ve Venezuele těžko

Venezuela

Venezuela Zdroj: Reuters

Obrovské problémy, se kterými se potýká ekonomika v jihoamerické Venezuele, značně komplikují většině obyvatel každodenní život. Lidé nemají dostatek základních potravin, firmy ve velkém propouštějí zaměstnance a úspory občanů rapidně ztrácejí na hodnotě. Současná situace se dotýká také místního televizního průmyslu, kde nabírá tragikomických rozměrů.

Soutěžící se za potlesku publika posadí do křesla proti suverénnímu moderátorovi. Světla se ztlumí, zazní temná hudba a diváci u televizních obrazovek napínavě očekávají první otázku. Zatím se venezuelská verze populární soutěžní hry Chcete být milionářem? jeví stejně, jako jinde po celém světě. Zklamaný pohled vítězů však napovídá, že je zde něco jinak.

Kvůli mohutnému znehodnocení měny totiž vidina maximální možné výhry dvou milionů venezuelských bolívarů rozhodně není strhující. Podle současného kurzu totiž mohou ti nejúspěšnější získat pouze necelých padesát tisíc korun. Vítěz se tedy skutečně milionářem stane, ale sami Venezuelci uznávají, že se význam soutěže jaksi vytratil.

Protože na nejvyšší výhru, ke které vede patnáct složitých otázek, dosáhne opravdu málokdo, je mnohem zajímavější podívat se, jaké jsou ostatní výhry. Za překonání první otázky si soutěžící na svůj účet může připsat pět set bolívarů, tedy pouhých dvanáct korun. Otázky číslo dvě si produkce cení přibližně na třicet korun, částky se však udávají před zdaněním, třetinu z výhry si tedy ukrojí stát.

Server NPR.org například uvádí příběh Aiskely Seijasové, která si od soutěže slibovala výhru minimálně tisíc dolarů. Přesně tolik totiž stojí nový kardiostimulátor, který Venezuelanka potřebuje. Skončila však na desáté otázce, spokojit se tak musela s necelou pětistovkou, která na zařízení rozhodně nestačí.

Řešením situace by mohlo být zvýšení obnosu, které soutěžící obdrží, kvůli rozsáhlé finanční krizi a nedostatku inzerentů však pořad nemá dostatek financí. Podle produkční Reyny Mogollonové navíc soutěžícím nejde ani tolik o peněžní výhru. Do televizní soutěže se i nadále hlásí další uchazeči proto, aby se pobavili a celému národu ukázali své vědomosti.

V minulosti však účastníci hry skutečně mohli zbohatnout. Na začátku tisíciletí, kdy hra do Venezuely vstoupila, se nejvyšší výhra rovnala asi 2,5 milionu korun.

Ekonomika Venezuely se začala propadat během posledních dvou let, kdy klesaly ceny ropy, na níž je země závislá. Podle Mezinárodního měnového fondu se očekává, že inflace letos přesáhne 700 procent.

Kvůli nestabilní situaci zemi rovněž opouštějí mnohé společnosti, které v ní mají své výrobní závody. Na konci července vláda Nicoláse Madura dokonce podepsala dekret, který občanům nařizuje povinnou práci v zemědělství.