Dohodu o vracení uprchlíků chce Německo i se severní Afrikou

Migranti na řecko-makedonské hranici

Migranti na řecko-makedonské hranici Zdroj: ctk/ap

Dohodu o vracení migrantů podobnou té, kterou Evropská unie uzavřela s Tureckem, by měl Brusel dojednat i se severoafrickými státy. Po setkání se svými kolegy z německy hovořících zemí svůj dřívější návrh dnes ve Vídni zopakoval německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Uzavřít takové dohody se státy severní Afriky by podle něj bylo ale "nesrovnatelně složitější" než v případě Ankary.

„Metoda je správná,“ uvedl de Maizière s tím, že cílem dohod by bylo především zkřížit plány pašerákům lidí. Jednoduché to ale nebude, uvedl ministr po setkání se svými resortními kolegy z Rakouska, Švýcarska, Lichtenštejnska a Lucemburska.

„Bude to nesrovnatelně komplikovanější než s Tureckem a to už je samo o sobě dost komplikované,“ uvedl německý ministr s tím, že nějaké formě spolupráce se státy severní Afriky nebude možné se vyhnout vzhledem k očekávaným vysokým počtům migrantů, kteří se na jaře a v létě pokusí dostat z Afriky do Evropy. Složitější by jednání podle de Maizièrea mohlo být především kvůli nestabilitě některých severoafrických režimů.

Na základě dohody EU s Ankarou začalo v pondělí Řecko vracet do Turecka migranty, kteří od 20. března připlouvají na řecké ostrovy a nepožádají v zemi o azyl, nebo ho nedostanou. Za každého Syřana má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl. Ankara na základě dohody z Bruselu dostane také finanční prostředky a otevřou se například i nové kapitoly v jednáních o vstupu Turecka do EU. Podle nejmenovaných tureckých představitelů dnes Řecko odložilo vrácení další skupiny migrantů do Turecka až na pátek. Dnes se žádný přesun neuskutečnil.

Ministři vnitra německy mluvících zemí dnes měli jednat hlavně o boji s extremismem a terorismem, ale v popředí stála otázka migrace. Ministři například zdůraznili správnost rozhodnutí o uzavření takzvané balkánské stezky. Podle rakouské ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové se nyní chystá využít alternativní trasu přes Bulharsko až 1,1 milionu migrantů. V severní Africe podle ní na cestu přes Středozemní moře do Itálie čeká až 300 tisíc lidí. Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian před dvěma týdny počet migrantů čekajících v Libyi na cestu do Evropy odhadl na 800 tisíc.