Pomoc obětem atentátů v Paříži může přesáhnout osm miliard

Paříž po útocích

Paříž po útocích Zdroj: ctk/AP

Náklady na odškodnění a další pomoc rodinám obětí a zraněným osobám při atentátech z 13. listopadu v Paříži mohou dosáhnout 300 milionů eur (8,1 miliardy korun). Oznámila to francouzská ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová. Při útocích islamistů tehdy zahynulo 130 lidí a dalších 350 utrpělo zranění.

„Pomoc od státu spočívá například v proplácení dopravy a ubytování, poskytování psychologické podpory a právního poradenství či zřízení zvláštních buněk a telefonických center na pomoc přeživším,“ upřesnila ministryně v rozhovoru pro francouzský deník Le Parisien.

Prostředky se čerpají z Fondu pro oběti terorismu a dalších zločinů (FGTI). Tento fond byl zřízen zákonem v roce 1986, kdy Francii postihla vlna teroristických útoků na pozadí situace na Blízkém východě. Například tehdejší zářijový atentát v ulici Rennes v centru Paříže zabil sedm lidí a zranil dalších 55.

Peníze do fondu přináší zvláštní poplatek uvalený na každou pojišťovací smlouvu. Nyní je ve výši 3,3 eura (90 korun), od ledna se zvýší na 4,3 eura (116 korun), upřesnil Le Parisien.