Slovensko bude pronajímat pozemky v romské osadě tamním občanům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Vackova Anna/E15

Slovensko rozbíhá projekt pronájmu pozemků v romské osadě ve vesnici Krásnohorské Podhradie na východním Slovensku, kde tamní obyvatelé postavili své příbytky na cizích pozemcích. Romové si nově budou moci pozemky pod svými domy pronajmout, vlastníci parcel dostanou náhradní půdu, řekl zmocněnec slovenské vlády pro romské komunity Peter Pollák. Jde o pilotní projekt, který by se měl stát vzorem pro uspořádání pozemků i v dalších romských osadách v zemi.

Právě romská osada v obci Krásnohorské Podhradie k sobě v minulosti přitáhla pozornost, když se spoluvlastníkem pozemku v lokalitě stal vůdce slovenských extremistů a nynější předseda Banskobystrického kraje Marian Kotleba. Právě na Kotlebově parcele stojí dům romské rodiny, který stavební úřad loni nařídil zbourat. Toto rozhodnutí bylo později ale zrušeno.

„Jsme připraveni uskutečnit v Krásnohorském Podhradí pozemkové úpravy. Stát a obec dají k dispozici pozemky, které budeme vyměňovat s vlastníky pozemků pod nevypořádanými obydlími,“ řekl Pollák. Majitelům staveb v osadě pak stát ve spolupráci se samosprávou pozemky pronajme; sociálně odkázaným bude nájemné za pozemky sráženo přímo ze státních sociálních dávek.

„Může se stát to, že nevypořádáme všechny pozemky. Někteří majitelé možná nebudou chtít své pozemky vyměnit,“ řekl Pollák, podle kterého se do projektu ovšem hodlá zapojit většina vlastníků parcel v romské osadě v Krásnohorském Podhradí. Starosta obce Peter Bollo už dříve uvedl, že v tamní osadě je postaveno zhruba 150 domů, které se nacházejí na pozemcích soukromých vlastníků, státních lesů a na obecních parcelách.

504 obcí s podobným problémem

Podle Polláka se problém s nevypořádanými pozemky v osadách týká 504 obcí na Slovensku. V příštích letech se stát i díky evropským fondům zaměří na 150 lokalit, kde je tento problém prý nejvýraznější. Vesnice Krásnohorské Podhradie se po předloňském požáru tamního hradu Krásná Hôrka dostala do pozornosti extrémistů. Oheň, který přeskočil na hrad z okolního porostu pod hradním vrchem a který stavbu vážně poškodil, prý způsobili dva chlapci z místní osady.

Pravicový radikál Kotleba, který byl loni na podzim zvolen županem (hejtmanem) Banskobystrického kraje, získal podíl na pozemku v romské osadě darem od jeho původního majitele. Ještě v roce 2012 Kotleba svolal své přívržence do obce s cílem „uklidit“ osadu; akce se obešla bez incidentů, policie je do obce nevpustila. Na pětimilionovém Slovensku žije podle loňské studie přes 400.000 Romů. To je skoro čtyřikrát tolik, než vyplývá z výsledků posledního sčítání lidu z roku 2011. Většina Romů bydlí ve zhruba 800 osadách na středním a východním Slovensku.