V Egyptě se v lednu sejde parlament, poprvé od června 2012

Abdal Fattáh Sísí

Abdal Fattáh Sísí Zdroj: ctk/AP

Po více než třech letech bez zákonodárného sboru se v Egyptě 10. ledna sejde nově zvolený parlament. Informoval o tom zpravodajský web listu Al-Ahrám. Parlamentní volby se v Egyptě konaly v několika etapách od poloviny října do počátku prosince. Poslední demokraticky zvolený sbor rozpustil v červnu 2012 soud.

Nový egyptský parlament má celkem 596 členů. Prezident Abdal Fattáh Sísí dnes jmenoval posledních 28 poslanců, kteří neprošli sítem voleb, což mu umožňuje dekret z roku 2014. Takto jmenovaní zástupci nesmějí být členy žádné politické strany a musejí vynikat ve svých oborech činnosti. Aspoň polovinu z nich musí tvořit ženy.

Z celkových 596 nových poslanců bylo 448 zvoleno jako nezávislí. Členy některé z politických stran je jich jen 120. Podzimní volby doprovázela poměrně nízká volební účast. Řada Egypťanů nepovažovala volby za svobodné, neboť většina kandidátů podporuje kurz prezidenta Sísího. Nový parlament tak bude podle pozorovatelů sloužit především prezidentovým zájmům.

Poslední parlamentní volby se v Egyptě konaly na konci roku 2011 poté, co revoluce v rámci takzvaného arabského jara svrhla autoritářský režim dlouholetého egyptského prezidenta Husního Mubaraka. V červnu 2012 soud sbor rozpustil.

Zákonodárnou moc v zemi nyní stále drží prezident Sísí, jenž se do úřadu dostal v důsledku vojenského puče, který v létě 2013 svrhl po masových protestech demokraticky zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího.