Vzniká nová politická strana, její lídr Štern chce řešit závažnější výzvy než Čapí hnízdo

Tisková konference strany iČesko

Tisková konference strany iČesko Zdroj: ČTK

Tisková konference strany iČesko
Tisková konference strany iČesko
3
Fotogalerie

Nová politická strana iČesko Jana Šterna si chce odbýt premiéru v jarních volbách do Evropského parlamentu. V úterý vydala Manifest za moderní Česko.

Strana, jejíž název má odkazovat především k inovacím, má aktuálně asi polovinu z tisíce podpisů, který potřebuje ke svému vzniku. Do politické soutěže se chce poprvé zapojit příští rok ve volbách do Evropského parlamentu.

Manifest za moderní Česko, který vznikající strana představila, se opírá o žebříček států podle inovativnosti ekonomiky publikovaný v únoru agenturou Bloomberg.

Podle zakladatele strany Jana Šterna se vláda Andreje Babiše soustředí spíše na premiérovy aféry, než o návrat mezi vyspělé země. „Hlavní téma politiky a veřejné sféry je, zda byl syn premiéra na Krymu, nebo ne. Připadá mi to, jako kdyby Česko bylo Titanic. Z hlubin oceánu se blíží ledovec v podobě obrovského hospodářského propadu a velké krize, ale na palubě se řeší Čapí hnízdo,“ říká zakladatel strany Jan Štern a dodal, že se v Česku musí vyřešit některé základní věci.

Štern považuje za důležité hlavně investice do inovací a vývoje, rešení problému sucha a zlepšení školství, které je prý často na úrovni 19. století. Zlepšit by chtěl i úřady práce, které by se můžou inspirovat v Dánsku a přeměnit se skoro až na personální agentury.

„Růst, který zažíváme, končí a přijde určitě i recese, budou nezaměstnaní. My potřebujeme efektivní úřady práce, které budou posílat lidi zpět do pracovního procesu během dní a ne během měsíců nebo let, jako je to u nás,“ myslí si Štern.

Scénárista a dramaturg Jan Štern působil v politice naposledy krátce po revoluci, kdy byl poslancem Federálního shromáždění za Občanské fórum. Později pracoval v České televizi.

Politiku chtěl Štern ovlivňovat už loni prostřednictvím platformy Spravedlnost a iniciativa, kterou založil společně s Hanou Marvanovou a Janem Kalvodou.