Akciové tipy: vydělat mohou banky, ruský těžař ropy, Disney i čínská automobilka

Akcie tuzemských bank včetně Moneta Money Bank patří k tipům burzovních expertů.

Akcie tuzemských bank včetně Moneta Money Bank patří k tipům burzovních expertů. Zdroj: profimedia.cz

Které akcie mohou investorům přinést zajímavé zhodnocení nejen v roce 2022? O tipy jsme požádali přední tuzemské experty. Jejich investiční nápady se týkají akciových titulů nejen z USA a západní Evropy, ale i ze Slovinska, Ruska a z Číny. A nechybí samozřejmě ani doporučení na podniky z pražské burzy. Její index PX loni mimochodem vzrostl i se započtením dividend o 45 procent. V tomto ohledu patřila Praha mezi nejvýkonnější trhy na světě.

Dařilo se i akciím jinde ve světě. Například americký S&P 500, který měří vývoj cen akcií největších amerických korporací, vytvářel nové rekordy a narostl i s dividendami o 28,7 procenta. Trojciferného zhodnocení dosáhl třetím rokem po sobě. Přes 20 procent vynesl evropský ukazatel Euro Stoxx 50, jehož součástí jsou největší firmy v eurozóně. 

Co přinese na globálních burzách letošní rok, těžko předvídat. Zejména zkušenějším investorům se však může vyplatit sázka na aktivní výběr individuálních titulů, takzvaný stock picking.

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

„Po výrazném dosavadním růstu, s globálními indexy na historických maximech a s blížícím se utahováním měnové politiky bychom preferovali spíše stabilní dividendové tituly se silnou rozvahou před agresivně rostoucími firmami s vysokými valuačními násobky. Takové nadále vidíme na domácím trhu,“ řekl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Významný vliv na ceny akcií bude mít letos politika americké centrální banky, která zahájí zvyšování úrokových sazeb. „Můžeme být v letošním roce svědky odklonu investorů od akcií růstových firem směrem k akciím hodnotovým,“ poznamenal v podobném duchu Vladimír Vávra, makléř Wood & Company.

„Příležitosti bych přitom hledal především v odvětvích potenciálně benefitujících z ústupu pandemie, jako jsou zprostředkovatelé v turistickém ruchu, hotelové a restaurační řetězce, kasina, aerolinie či výrobci letadel,“ dodal.

AKCIOVÉ TIPY

Global Payments (platební služby, USA)

Lukáš Brodníček, portfolio manažer investiční společnosti Fio

Prostor pro růst vidím u akcií společností z oblasti platebních služeb. Sentiment v tomto subsektoru považuji za příliš pesimistický. Konkrétně bych zmínil akcie procesora plateb a poskytovatele přidruženého softwaru Global Payments, kde ocenění podle mého názoru není odrazem růstového potenciálu. Spotřeba domácností bude i díky odeznívání pandemie silná a byznys společnosti je navíc svou povahou odolný vůči možné vyšší inflaci.

ČEZ (energetika, Česko)

Milan Lávička, analytik J&T Banky

V Evropě jsou dlouhodobé důvody, proč mohou zůstat vysoko ceny elektrické energie. K nim se navíc přidaly i krátkodobé faktory, jako jsou nízké zásoby zemního plynu po loňské chladné zimě a výpadky výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. To vše vedlo k prudkému nárůstu cen elektřiny, z nichž profitují výrobci. Vzhledem k předprodejům elektřiny se tento nárůst začne výrazně projevovat v hospodaření ČEZ až v tomto roce, což by mohlo přilákat další investory.

Moneta a Komerční banka (finance, Česko)

Milan Lávička, analytik J&T Banky

V České republice rostou úrokové sazby nejrychleji v Evropské unii, což pro banky znamená výrazné zlepšení úrokových výnosů pramenící nejen z vyšších marží u úvěrů, ale také z ukládání přebytečné likvidity u centrální banky. K tomu se přidává přetrvávající nízká nezaměstnanost, která pomáhá držet podíl nesplácených úvěrů na nízké úrovni. Jako bonus pak banky mají stále velké množství zadrženého kapitálu, což slibuje vysoké dividendy v následujících letech.

Walt Disney (zábava, USA)

Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus

Jde o sázku na zotavení sektorů citelně zasažených covidem. Letos se očekává návrat k normálu v oblasti cestovního ruchu. Návštěvnost zábavních parků se tak opět zvýší, což pro společnost Walt Disney představuje vítanou podporu. Kromě toho firma rapidně roste v segmentu streamingu. Služba Disney+ má nakročeno k dosažení cíle 250 milionů předplatitelů v roce 2024. Společnost taktéž prokázala obdivuhodnou nákladovou disciplínu – ta se projeví významným zlepšením marží v příštích letech.

Viasat (komunikace, USA)

Jiří Dopita, manažer fondu Vault OPF, Art of Finance

Viasat je americká společnost zaměřená na komunikační výrobky a služby známá především poskytováním satelitního internetu. Ve druhém letošním čtvrtletí plánuje vyslat na oběžnou dráhu první z trojice nově budovaných satelitů pokrývajících Jižní a Severní Ameriku. Druhý satelit pokrývající oblast EMEA (Evropy, Blízkého východu a Afriky – pozn. red.) by měl být vypuštěn do konce roku a v příštím roce pak poslední z nich. Ten bude pokrývat oblast APAC (asijsko-pacifický region – pozn. red.). Firma Viasat se těmito kroky blíží konci dlouhého investičního období, ve kterém nebyla příliš zisková. Po konci tohoto období by měla začít generovat značné množství volné hotovosti pro akcionáře, což by mělo mít pozitivní vliv na akcie v horizontu několika příštích let.

Nova Ljublanska Banka (finance, Slovinsko)

Martin Pavlík, Senior portfolio manažer společnosti Conseq Investment Management

Tato největší bankovní a finanční skupina ve Slovinsku se strategickým zaměřením na země jihovýchodní Evropy a trhem čítajícím přes sedmnáct milionů lidí se skládá z hlavní banky NLB a devíti dceřiných společností zabývajících se v daném regionu bankovními službami a správou majetku, nemovitostmi či leasingem.

NLB se pyšní progresivním managementem s vysokými ambicemi stát se regionálním šampionem. Banka očekává růst zisku. Zároveň se zavázala vyplácet přes sedmdesát procent čistého zisku prostřednictvím dividend. Při současné ceně akcie na burze by to při očekávaném růstu ziskovosti znamenalo dividendový výnos okolo deseti procent již v letošním roce.

AT&T (telekomunikace, USA)

Martin Cakl, investiční manažer společnosti SPM Invest

AT&T valuačně zůstává za konkurencí (Verizon, T-Mobile), přičemž ve druhé polovině roku začala oběma konkurentům brát agresivnější cenotvorbou mobilní klientelu, aniž výrazněji erodovala marže. Významným bonusem je i růst nad očekávání v počtech klientů HBO a relativně vysoký dividendový výnos – i poté co poklesne kvůli 5G investicím. Po zjednodušení korporátní struktury očekávaném ve druhé polovině letošního roku by mohl vzrůst zájem investorů.

Boeing (výroba letadel, USA)

Vladimír Vávra, makléř společnosti Wood & Company

Objem letecké dopravy se sice pravděpodobně vrátí na předpandemickou úroveň až v letech 2023/2024, avšak už v letošním roce můžeme být svědky razantního oživení.  Po třech ztrátových letech souvisejících jednak s uzemněním letounů 737 MAX, jednak s pandemií by se společnost Boeing měla letos vrátit k zisku. Analytici přitom v průměru očekávají, že tržby by měly vzrůst o zhruba třicet procent a hrubý provozní zisk by se měl dokonce zdvojnásobit na úroveň kolem devíti miliard dolarů. Akcie Boeingu sice od svého pandemického minima z března 2020 na úrovni 95 dolarů posílily o 128 procent, stále se však obchodují o téměř čtyřicet procent níže v porovnání s hodnotami z podzimu 2018, tedy z doby před havárií prvního letounu 737 MAX.

Nio (automobilka, Čína)

Radovan Vávra, investor

Akcie výrobce elektromobilů NIO jsou podhodnocené. Čínská vláda potvrdila, že NIO a podobné firmy mohou zůstat na zahraničních burzách, a zároveň podporuje účast zahraničních investorů v čínském automotive sektoru. Letos firma uvede dva nové inovativní sedany a vstoupí na další evropské trhy. Krátkodobě je to určitě titul k nákupu, ovšem pozor, je to Čína.

Lukoil (těžba a zpracování ropy, Rusko)

Ondřej Koňák, portfolio manažer Partners investiční společnosti

V dané fázi cyklu se historicky daří tradičním sektorům ekonomiky, společnostem navázaným na finanční a energetický sektor, které disponují silnou schopností generovat hotovost a mají relativně nízké zadlužení. Jednou z nich je Lukoil, jehož akcie se vzhledem k napětí na Ukrajině dostaly koncem roku na velice atraktivní úrovně a představují tak zajímavý růstový potenciál pro letošní rok.

Lukoil má v porovnání s konkurenty velice nízkou úroveň zadlužení odpovídající pouze 0,2násobku čistého dluhu společnosti. Zároveň je to silný globální hráč se velkou schopností generovat hotovost, z čehož dokáže většinu vyplácet na dividendách. Dosahuje tak vysoce nadprůměrného dividendového výnosu okolo třinácti procent.      

Telefónica, S.A. (telekomunikace, Španělsko)

Radim Dohnal, majitel společnosti Capitalinked.com

Telekomy jsou obecně dole, a to bez velkého důvodu. Vše jim hraje do karet. Jediným rizikem jsou politické zásahy s cílem přenést hodnotu akcionářů směrem k voličům.

ESG investice

Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select

Rozhodně bych neopomíjel oblast udržitelných investic ESG (Environmental, Social and corporate Governance – pozn. red.). Zvláště u evropských investorů je při výběru podílových fondů znát silná preference ve prospěch udržitelných investic. Nehledě na obecně vyšší ceny akcií tak tímto směrem mohou i nadále proudit nové investice a stimulovat cenový růst. Tento trend podporují i další ambiciózní výdajové plány EU či samotná evropská legislativa.