Šéfové amerických firem se ve velkém zbavují akcií. Letos už prodali podíly za 1,5 bilionu korun

Elon Musk prodává balík akcií Tesly

Elon Musk prodává balík akcií Tesly Zdroj: Reuters

Výkonní ředitelé a insideři z velkých amerických firem se letos zbavují akcií v rekordním měřítku. Dohromady už prodali cenné papíry za 69 miliard dolarů, přes 1,5 bilionu korun.
Jeff Bezos se zbavil akcií Amazonu za téměř deset miliard dolarů.
Elon Musk jen od 6. listopadu prodal akcie Tesly za 9,9 miliardy dolarů.
Majitelé Walmartu - rodina Waltonových - odprodali cenné papíry firmy v hodnotě 6,2 miliardy dolarů.
Aktivně v roce 2021 prodával i spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Zpeněžil akcie za 4,5 miliardy dolarů.
8
Fotogalerie

Ředitelé a insideři z velkých amerických korporací se letos zbavili rekordního objemu akcií. Dohromady už tito vysoce postavení manažeři v roce 2021 prodali své vlastnické podíly ve firmách za 69 miliard dolarů, tedy přes 1,5 bilionu korun. To je o třicet procent více než loni, a dokonce o 79 procent více, než kolik činí průměr za posledních deset let. Vyplývá to z dat výzkumné internetové platformy Verity.

„Více než třetina z celkové sumy připadá na čtyři hlavní superprodejce, kterými jsou Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg a rodina Waltonových,“ řekl serveru CNBC ředitel výzkumu ve Verity Ben Silverman. Už tak rekordní částka podle něj navíc ještě do konce letošního roku významně vzroste, neboť prosinec bývá zpravidla bohatým měsícem na burzovní obchody kvůli daňovému plánování. 

Jedním z hlavních důvodů, proč se šéfové korporací zbavují cenných papírů, může být jejich současná vysoká cena. Třeba výkonný ředitel Microsoftu Satya Nadella minulý týden prodal na burze 840 tisíc akcií firmy v celkové hodnotě 285 milionů dolarů, vůbec nejvíce od svého nástupu do čela společnosti v roce 2014. Učinil tak ve chvíli, kdy hodnota cenných papírů Microsoftu lámala rekordy. Jedna akcie se obchodovala za 336 dolarů, tento týden cena klesla ke 330 dolarům.

Podobně si v poslední době počíná také druhý nejbohatší muž světa Jeff Bezos. Ten již za letošek odprodal cenné papíry Amazonu za bezmála deset miliard dolarů. „To je čtyřikrát více, než kolika se zbavil v roce 2019,“ připomíná CNBC. Zakladatel Facebooku Zuckerberg zpeněžil za uplynulé měsíce akcie mateřské firmy Meta Platforms v hodnotě 4,5 miliardy dolarů. Zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin každý prodali vlastnický podíl v Alphabetu za 1,5 miliardy dolarů. 

Kdo je Jeff Bezos?

Video placeholde
Kdo je Jeff Bezos? • Videohub

Chování insiderů může podle některých burzovních analytiků naznačovat, že cena akcií těchto firem se blíží svému vrcholu. Nicméně například Tesla či Amazon pokračovaly v růstu i poté, co se jejich šéfové zbavili akcií a mnoho z výše zmiňovaných prodejů bylo naplánováno dlouho dopředu. 

Příčin tak může být více. Excentrický miliardář Elon Musk se údajně odhodlal k prodeji desetiny ze svého vlastnického podílu v Tesle po kritice, že neplatí svůj spravedlivý podíl na daních. Od své kontroverzní ankety na Twitteru ze 6. listopadu již Musk prodal akcie automobilky za 9,9 miliardy dolarů čili přibližně polovinu ze slíbeného množství. 

Někteří další boháči se naopak prodejem cenných papírů snaží na daních ušetřit. Kabinet demokratického prezidenta USA Joea Bidena totiž chce od příštího roku zvýšit některé povinné odvody do federální pokladny pro osoby s vysokými příjmy. 

V americkém státě Washington, kde mimochodem sídlí Microsoft a Amazon, začne od ledna platit sedmiprocentní daň z kapitálových výnosů přesahujících 250 tisíc dolarů. Bezos a Nadella tak mohli díky nynějším obchodním transakcím ušetřit na budoucích odvodech desítky milionů dolarů.  

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub

Rodina Waltonových, která vlastní obří maloobchodní řetězec Walmart, obchoduje s akciemi své firmy pravidelně, aby mohla financovat své filantropické aktivity. Letos prodala cenné papíry Walmartu za 6,2 miliardy dolarů. 

V neposlední řadě pak k současnému trendu mohlo přispět i letošní horlivé nakupování takzvaných meme akcií, díky němuž byly některé tituly, jako je síť kin AMC Entertainment, výrazně nadhodnocené. Ředitel AMC Adam Aron v listopadu odprodal 625 tisíc cenných papírů společnosti za 25 milionů dolarů a do konce roku chce nabídnout k prodeji ještě dvakrát tolik.