Letiště Praha obhájilo vysoký rating u agentury Moody's

Letiště Praha

Letiště Praha Zdroj: Czech Airlines Handling

Letiště Václava Havla Praha
Václav Řehoř
Letiště Praha
šéf letiště Václav Řehoř
Letiště Václava Havla v Praze
8
Fotogalerie

Dobrou finanční kondici největšího českého letiště potvrdila agentura Moody's Investors Service. Ta udělila Letišti Praha vysoký rating A1, a to s pozitivním výhledem. Agentura tak rozhodla především na základě stabilního cash flow, konkurenceschopné výše letištních poplatků a dobrého finančního profilu, který má být udržitelný i po případných rozsáhlých investicích. Deníku E15 to řekl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Ruzyňské letiště tak potvrdilo loňský rating, který byl udělen tehdy ještě Českému Aeroholdingu – Letiště Praha je jeho nástupnickou organizací. Rating zohledňuje výkonnost celé skupiny, tedy i dceřiných firem Czech Airlines Technics a Czech Airlines Handling.

„Vysoký rating A1 s pozitivním výhledem z nás činí velmi důvěryhodného partnera pro získání externích zdrojů financování dlouhodobých rozvojových plánů letiště. To je také předpoklad pro splnění našeho závazku, aby plánovaný rozvoj letiště nevyžadoval žádnou investici ze státního rozpočtu, nezatěžoval jej a mohl být financován z jiných zdrojů,“ uvedl Řehoř.

Jak zjistil deník E15 dříve, LP loni dosáhlo provozního zisku 4,71 miliardy korun. K udělení ratingu vedly agenturu i rostoucí provozní výsledky podpořené především novými a vznikajícími leteckými spojeními a navyšováním kapacit na stávajících spojeních, uvedlo letiště. Tomu loni přibylo meziročně devět procent odbavených cestujících na 16,8 milionu. Zvýšil se i počet vzletů a přistání, který vzrostl o téměř pět procent na 155 530 pohybů.

Důvodem pro přidělení ratingu A1 byly i konkurenceschopné a stabilní letištní poplatky. „Agentura Moody's ve svém hodnocení zdůrazňuje, že navýšení příjmů z leteckého obchodu bylo v posledních dvou letech způsobeno především rostoucím počtem cestujících, nikoliv zvyšování letištních poplatků,“ vysvětlil mluvčí LP Roman Pacvoň. Na stejný rating jako letiště aktuálně dosahuje také Česká republika.