Karel Schwarzenberg předává lesnictví synovi. Loni vydělalo přes sto milionů

Karel Schwarzenberg na svém zámku v Dřevíči

Karel Schwarzenberg na svém zámku v Dřevíči Zdroj: E15 Michael Tomeš

Karel Schwarzenberg
2
Fotogalerie

Někdejší prezidentský kandidát z rodu Schwarzenbergů se po odchodu z politiky stahuje i z podnikání. Svému synu Johannesovi předal na konci listopadu společnost Orlík nad Vltavou, tedy jedinou firmu, kterou v Česku Karel Schwarzenberg majoritně vlastnil. Podnik obhospodařuje přes deset tisíc hektarů lesů a zemědělských ploch. 

Důvodem změny majitele je plánovaný odchod expolitika do podnikatelské penze. „Už mi je téměř 85 let, takže je naprosto logické, že podnikání přenechávám mladší generaci,“ sdělil deníku E15 Karel Schwarzenberg.

Ani pro společnost, ani rod Schwarzenbergů se podle všech dotčených nic nemění. „Firmu vedu od roku 2007, takže ani po této formální změně žádné novinky nechystám,“ konstatoval Johannes Schwarzenberg, který převážně pobývá v Rakousku. Mladší z rodu Schwarzenbergů už dříve drobný podíl ve společnosti držel, a to 1,2 procenta, nyní od otce dostal zbylých 98,8 procenta.

Sama společnost nevlastní nemovitosti, jen spravuje nemalý majetek rodu Schwarzenbergů. Firma podle oficiálních stránek panství Orlík spravuje takřka veškeré movité i nemovité jmění Jana a Karla Schwarzenberga v Čechách. Týká se to zhruba 10,5 tisíce hektarů lesů, tisícovky hektarů polí, luk a pastvin nebo stovek hektarů rybníků. Celková plocha v majetku rodu v okolí Orlíku nad Vltavou a Kutné Hory dosahuje zhruba 12,4 tisíce hektarů.

Rozloha schwarzenberských lesů je v kontextu českého soukromého lesnictví mimořádná. Větší plochu lesů obhospodařují pouze dědicové rodu Colloredo-Mannsfeldů, ta přesahuje 17 tisíc hektarů. 

Drtivou většinu lesů v Česku vlastní veřejné subjekty. Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 milionu hektarů lesů. Dvojkou jsou Vojenské lesy a statky se zhruba 126 tisíci hektarů.

Orlík nad Vltavou se stovkou zaměstnanců vydělává převážně na prodeji dříví, ryb a zvěřiny. Z celkového loňského obratu kolem 457 milionů korun tato část podnikání přinesla zhruba čtvrt miliardy korun. Společnost také inkasovala zemědělskou dotaci 140 milionů, která jí dopomohla ke konečnému zisku přes sto milionů korun.

Po odchodu ze společnosti Orlík nad Vltavou drží Karel Schwarzenberg ještě poloviční podíl ve firmě Vinné sklepy Kutná Hora, v níž podniká s rodinou Rudolfských. V této firmě se změny vlastnické struktury zatím nechystají. 

Rod Schwarzenbergů patřil před rokem 1918 k nejbohatším v Evropě. Komunisté jim majetek zabavili, posléze jim byl částečně vrácen v restitucích po roce 1990. Rod kromě pozemků a nemovitostí v Rakousku, Německu a ve Švýcarsku vlastní v Česku  nemovitosti Orlík, Varvažov, Čimelice či Dřevíč.