Česká televize nakoupila technologie od Huawei za desítky milionů

Česka televize

Česka televize Zdroj: Profimedia.cz

Veřejnoprávní Česká televize pořídila na přelomu roku technologické vybavení u čínské společnosti Huawei. Získala prvky na provoz počítačových sítí, disková pole pro ukládání dat nebo bezpečnostní firewally pro ochranu před kybernetickými útoky, to vše za desítky milionů korun. Huawei se prostřednictvím partnera v podobě české společnosti Altepro Solutions podařilo v tendrech vyhrát díky nejnižší ceně a splnění technických požadavků.

„Nabídková cena byla kritériem s největší váhou, nebyla však rozhodně jediným kritériem. Česká televize má s technologiemi Huawei zkušenosti, dlouhodobě splňují požadované nároky na kvalitu,“ uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková.
Televize s Altepro podle údajů v registru smluv už celkově uzavřela sedmdesát smluv za 118 milionů korun.

Huawei ve veřejném sektoru dokáže oproti jiným výrobcům dlouhodobě nabízet často až výrazně nižší ceny. Podle partnerů čínské společnosti, kteří většinou mluví pouze mimo záznam, jde o strategii a možnost o získání podílu na trhu.

Huawei dlouhodobě uvádí, že dokáže dávat atraktivní ceny díky úsporám z rozsahu, vlastní výrobě a dalším ekonomickým faktorům. To, zda ceny nejsou dotovány, firma nekomentuje. V soukromém sektoru Huawei není nutně nejlevnější, operátorům často dává ceny podobné zbytku trhu.

Česká televize je jedním z posledních nově nakupujících zákazníků Huawei z tuzemských veřejných institucí. Čínské společnosti se v minulosti dařilo vyhrávat tendry na ministerstvech vnitra, financí, kultury a dalších. Dostala se také na policejní prezidium nebo do ČEZ, Ředitelství silnic a dálnic, Lesů ČR a do jiných institucí.

Zakázka na dodávku IT vybavení do datacentra ČEZ v Tušimicích byla jedním ze spouštěčů toho, proč se o Huawei začala zajímat vláda a Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. NÚKIB následně v roce 2018 vydal bezpečnostní varování, které platí dodnes.

„Huawei je za nás dobře vybraná a nasazená technologie, která sehrála svou historickou úlohu,“ popsal ředitel informační bezpečnosti v ČEZ Pavel Hejduk. „V rámci obnovy je ovšem otázkou, zda se Huawei v Tušimicích objeví znovu.“

Varování mělo na byznys Huawei s českým státem zásadní vliv. „Nové zakázky směrem k veřejné správě jsou skoro na nule,“ shrnul pro deník E15 jeden z manažerů Huawei.

To, že doba není nejlepší, lze pozorovat i na partnerech Huawei. Například Altepro, které je největším IT partnerem čínské firmy na našem trhu, se přeorientovalo i na další výrobce. Technické správě komunikací hl. m. Prahy třeba nedávno dodalo síťové prvky od amerického podniku Arista Networks.

„Našim partnerům jsme řekli, ať se v těchto těžkých časech neorientují na exkluzivitu s námi,“ potvrdil Willi Song, výkonný ředitel Huawei pro Česko, Slovensko a Rakousko.

Česká televize nespadá pod zákon o kybernetické bezpečnosti a varování NÚKIB z roku 2018 se jí tak netýká. „Je tedy čistě na jejich vyhodnocení, jaké technologie se rozhodnou používat,“ sdělila mluvčí kyberúřadu Aneta Nevšímalová. ČT si i tak technologie prověřuje. „Česká televize provádí bezpečnostní audity pro všechny používané technologie bez rozdílu, kdo je jejich výrobcem,“ doplnila Blinková.

Společnost Huawei v roce 2020 v Česku utržila šest miliard korun se ziskem po zdanění 122 milionů. Podařilo se jí tak udržet hodnoty z předchozího roku.

Video placeholde
Huawei AITO M5: chytré auto s HarmonyOS • Mobilmania.cz