Tvrdé přistání. Kurz litecoinu spadnul během pár měsíců skoro na polovinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Kurz kryptoměny litecoin se propadl na polovinu hodnoty z konce června – a to i přesto, že mezitím došlo k výraznému omezení „mincí“. Nejde ale o jedinou skutečnost, která by měla držitele této kryptoměny znepokojovat.

Zatímco 22. června jeden litecoin stál 144 dolarů, nyní cena nedosahuje ani 80 dolarů. Ještě na jaře přitom tato virtuální měna svým mohutným růstem z dvouciferných hodnot dokázala místy zastínit i nejrozšířenější bitcoin, kterému se letos podařilo opět přitáhnout zájem investorů. Cenu litecoinu však, jak se nyní ukazuje, vyhnala přehnaná očekávání kolem takzvaného půlení. Jde o dávno naprogramovanou událost, kdy se na polovinu snižuje počet nově vygenerovaných litecoinů.

Místo 14400 jich od začátku srpna „vzniká“ denně jen polovina. Spekulanti proto počítali s tím, že po omezení nabídky digitálních mincí ještě výrazně vzroste jejich cena. Místo toho se však naplnil pesimističtější scénář, který v květnu nastínil ředitel Litecoinové nadace Franklyn Richards. Ten tehdy varoval před novou vlnou kryptománie. „Jakkoliv je tento růst pozitivní, nevnímám jej jako udržitelný a můžeme se dočkat korekce,“ uvedl podle portálu CCN.

Za očekáváním navíc zůstává také technologický vývoj litecoinu, jak naznačují některé významné hlasy v komunitě kolem kryptoměn. „Nikdo teď nemá zájem pracovat na vylepšování liteřinového protokolu,“ uvedl podle serveru Bitcoinist tvůrce této virtuální měny Charlie Lee.  Později však na twitteru zpřesňoval, že to neznamená, že by na litecoinu nikdo nepracoval – jen prý jde o malou skupinu vývojářů, která o sobě nedává moc vědět na sociálních sítích.

Samotný Lee ale podle všeho už majetkově zainteresován na kurzu litecoinu není, všechny své mince údajně prodal na cenovém vrcholu v roce 2017. Z technologického hlediska k důvěryhodnosti litecoinu nepřispívá ani skutečnost, že od půlení klesla téměř o třetinu výpočetní síla, která zabezpečuje chod litecoinových transakcí. „Oslabená“ síť je pak náchylnější ke kyberútokům.

Aktuální data nicméně ukazují, že se litecoinu drží zachovat si v porovnání s bitcoinem výhodu levnějších transakčních poplatků. V případě bitcoinu dosahují nejčastěji necelého dolaru. U litecoinu se ale obdobný údaj počítá v jednotkách centů.

Sledujte aktuální kurz litecoinu: