Český pivovar vyvolal mezinárodní pozdvižení. Lahve s podobiznou Gándhího řeší i Černínský palác

Mahatma

Mahatma Zdroj: Chříč

Pivovar Chříč
Pivovar Chříč
Výzvu, aby situaci kolem českého piva řešil, obdržel i indický premiér Naréndra Damodárdas Módí
Nadace kontaktovala i indického prezidenta Ráma Nátha Kóvinda
V neposlední řadě se v případu muselo angažovat i české ministerstvo zahraničí
9
Fotogalerie

Silnou kritiku vyvolal v druhé nejlidnatější zemi světa produkt českého minipivovaru Chříč.  Národní nadaci Mahátmy Gándhího vadí, že výrobce použil jméno i podobiznu bojovníka za nezávislost na etiketě svého svrchně kvašeného piva. Kritikou nápoje se zabývá i Ministerstvo zahraničních věcí. 

O diplomatických krocích indických úřadů jako první informoval tamní server Deccan Herald. Podle něj správci Gándhího odkazu se svou stížností kontaktovali rovnou nejvyšší představitele země. Oficiální stanovisko nadace, podle kterého je pivo odkazující se na Gándhího znakem nerespektování a urážky jeho osobnosti, obdržel jak indický prezident Rám Náth Kóvind, tak premiér Naréndra Módí.

Diplomatickou rovinu vzniklé situace serveru E15.cz potvrdil jednatel minipivovaru Chříč Petr Jakubíček. „Kontaktovali nás dnes lidé z ministerstva (zahraničí - pozn. red.), kteří nás o stanovisku indické strany informovali,“ řekl s tím, že pivovar tento nápoj připravil loni u příležitosti výročí násilné smrti slavného politika. Cílem mělo být uctění jeho památky.

„Naši zákazníci si pivo oblíbili, máme ho proto stále v nabídce,“ dodal Jakubíček s tím, že zatím neví, jaké kroky podnikne.

Do Černínského paláce se měla kritika piva dostat skrze české velvyslanectví v Novém Dillí. To bylo jedním z příjemců námitky ze strany nadace nesoucí Gándhího jméno. Ministerstvo zahraničních věcí se pro E15 zatím nevyjádřilo.

Nadace se o kontroverzním pivu dozvěla poté, co na něj během návštěvy Česka narazili lidé blízcí vedení organizace. Podobnou situaci přitom správci Gándhího odkazu řesili nedávno, když na své lahve umístil podobu bojovníka za svobodu pivovar v Izraeli. Ten se nakonec za své jednání omluvil.