Krize 2008: poučili jsme se?

Hypotéční krize v USA

Hypotéční krize v USA Zdroj: profimedia.cz

Wall Street
Wall Street
Wall Street
4
Fotogalerie

Pondělí 15. září 2008. Tento den vstoupil do historie jako začátek pádu americké banky Lehman Brothers a zároveň znamenal ostrý start světové finanční a hospodářské krize. Ta ze světových  burz vymazala dvacet bilionů dolarů. Akciím na newyorském parketu trvalo šest let, než se vrátily na předkrizové hodnoty z roku 2007. Vláda Spojených států se tehdy zaručila za dluhy bank a zavázala se je podpořit kapitálem v objemu až 200 miliard dolarů (3,5 bilionu korun). 

Pád 158 let staré banky byl zároveň největším krachem soukromé firmy v historii. Následující krize přinesla jeden z nejhorších poválečných hospodářských propadů. Během půlroku se světové akciové trhy propadly téměř o polovinu, v březnu 2009 dosáhly nejnižší hodnoty od začátku roku 2003, kdy vyrcholil propad technologické bubliny dot.com.

Po pádu Lehman Brothers, na počátku poslední hospodářské krize v roce 2008, se naplnily obavy ekonomů. Banky si přestaly navzájem půjčovat a následně přestaly poskytovat úvěry i trhu. S určitým zpožděním pak následoval hospodářský propad.

Krize se krátce poté přesunula do Evropy. Spojené království znárodnilo banku Bradford & Bingley a hospodářské potíže potopily i banky Fortis  a Dexia.

Jak říká Ladislav Krištoufek z Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy, svět se z krize, která se rozjela v roce 2008, příliš nepoučil. „Ilustrativní příklad nepoučení se z předešlé krize je fakt, že zásadním jejím hybatelem bylo přehnané žití na dluh. To bylo navíc podporované státem, myšleno v globální perspektivě. Když se podíváme do současnosti, velké rozdíly v tomto nenajdeme,“ upozorňuje v rozhovoru pro E15.

Dopady krize byly různé. Například Řecko, které nebylo schopné splácet svůj dluh, se až nedávno vrátilo na trh s dluhopisy. Česká republika patřila k zemím, které krize v první vlně nezasáhla. Nakonec však zažila propad celoročního výkonu ekonomiky hned třikrát – v roce 2009 a v letech 2012 a 2013.

O ekonomickém kolapsu vznikla i řada filmů a dokumentů. Mezi nejznámější patří například Finanční krize (Inside Job), Sázka na nejistotu (The Big Short) nebo Wall Street: Peníze nikdy nespí (Wall Street: Money Never Sleeps).