Ropa zlevňuje. Je to hlavně kvůli růstu těžby v USA a slabší poptávce v Číně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Těžba ropy ve Venezuele
Ropa
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Ceny ropy v pátek na světových trzích pokračují v poklesu a jejich ztráty se ještě prohloubily, když analytici investiční banky JP Morgan zhoršili výhled cen suroviny na letošní rok. Ropa už předtím zlevňovala kvůli obavám z dopadů slabší poptávky v Číně a růstu těžby v USA.

Severomořská ropa Brent krátce po 17:30 středoevropského času ztrácela 1,1 procenta na 76,48 dolaru za barel, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pak odepisovala 0,7 procenta na 65,46 dolaru.

Trh poznamenala zpráva, že dovoz ropy do Číny se v květnu snížil na 9,2 milionu barelů denně z rekordních 9,6 milionu v dubnu. Dlouhodobým faktorem, který stojí za oslabením cen, je růst těžby ropy ve Spojených státech.

Minulý týden vystoupil na nový rekord 10,8 milionu barelů denně. Během dvou let produkce v USA vzrostla o 28 procent, Spojené státy jsou tak na cestě předstihnout světovou jedničku Rusko, které těží 11 milionů barelů denně.

Barel ropy WTI je nyní asi o 11 dolarů levnější než barel Brentu, což je podle agentury Reuters nejvýraznější rozdíl od roku 2015. Navzdory pátečnímu poklesu je Brent přibližně o 15 procent dražší než na začátku roku.

Podle americké investiční banky Jefferies je situace na trhu nyní napjatá a rezervy by se mohly ve druhém pololetí snížit na dvě procenta poptávky. To by byla nejnižší úroveň přinejmenším od roku 1984. K napětí na trhu přispívají problémy Venezuely, která prochází hospodářskou krizí a má zhruba měsíční zpoždění v dodávkách ropy svým zákazníkům. Dluží jim asi 24 milionů barelů ropy.

Odpoledne se cenový propad u WTI ještě prohloubil, když analytici JP Morgan snížili odhad ceny tohoto typu ropy na letošní rok o tři dolary na 62,20 USD za barel.