Cestovatelská platební karta Revolut spouští podporu kryptoměn

Revolut

Revolut Zdroj: Revolut

Bitcoin, ethereum a litecoin se stávají dostupnější širšímu okruhu uživatelů. Řečené kryptoměny dnešním dnem podporuje platební karta Revolut, kterou využívají zejména cestovatelé. Firma současně uvedla, že do jara příštího roku chce oficálně implementovat vedení účtu v českých korunách.

Londýnský fintechový startup Revolut ale v počáteční fázi supluje spíše kryptoměnovou směnárnu než peněženku. Kdo by chtěl digitální mince na svou "revolutku" posílat rovnou, respektive jejím prostřednictvím platit v podnicích akceptujících bitcoiny či další kryptovalutu, má prozatím smůlu.

Revolut umožňuje prostřednictvím své aplikace spárované s vlastní platební kartou kryptoměny nakupovat, prodávat a držet. Účtuje si při tom 1,5procentní provizi, hodnota držených kryptoměn se přičitá k zůstatku na účtu. Pokročilejší funkce, jež by umožnily Revolutu přímo přijímat a odesílat jednotlivé digitální mince, chce firma zavést v rozmezí šesti až dvanácti měsíců.

Jak nakládat s kryptoměnami a na co se hodí? Má bitcoin budoucnost hlavně jako měna, uchovatel hodnoty, nebo technologie? Jaké jsou další zajímavé kryptoměny? Ptejte se jejich evangelisty Karla Fillnera v investiční poradně E15 Premium >>>

"Očekávám, že cena bitcoinu půjde nahoru už po spuštění této první fáze," uvedl Andrius Bičeika, ředitel obchodního rozvoje Revolut. Dodal, že aplikace tak usnadní nákupy kryptoměn všem, kteří se považovali za příliš konzervativní nebo jim pořizování a držení digitálních valut dosud příšlo příliš složité. Samotná společnost Revolut hlásí, že její kartu celosvětově používá přes milion uživatelů. Ta umožňuje zdarma vybírat hotovost z bankomatů po celém světě, firma obecně spojuje funkci funkci platební brány a on-line směnárny.

Nabízí se však otázka, zda budou kryptoměny opravdu využívat k běžným platbám, či ke spekulaci. Například viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl již dříve uvedl, že konkrétně bitcoin je coby de facto deflační měna pro běžný platební styk nevhodný. Jeho cena údajně zažívá příliš velké výkyvy, než aby si jej lidé masově osvojili pro nákupy.