Aktivita průmyslu eurozóny poklesla, údaje jsou prý zklamáním pro ECB

Továrna na vozy Smart v Hambachu

Továrna na vozy Smart v Hambachu Zdroj: TestDriven

Růst aktivity zpracovatelského průmyslu v eurozóně začátkem nového roku zpomalil. Příliv nových zakázek nevykázal žádný výraznější růst, ačkoli firmy zintenzivnily snižování cen. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu mezi nákupními manažery.

Index aktivity zpracovatelského sektoru se v lednu snížil na 52,3 bodu z prosincových 53,2 bodu. Udržel se však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Dílčí index sledující ceny výrobců klesl o 1,5 bodu na 48,3 bodu, tedy na nejnižší úroveň za poslední rok.

„Zpracovatelský průmysl eurozóny na začátku letošního roku ztratil rytmus. Zpomalil růst zakázek, exportu i produkce,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson.

Index aktivity zpracovatelského sektoru:

Údaje společnosti Markit budou podle agentury Reuters zklamáním pro Evropskou centrální banku (ECB), které se stále nedaří dostat inflaci na cílovou úroveň těsně pod dvěma procenty. ECB na svém lednovém zasedání neohlásila žádná nová opatření, naznačila však, že v příštích měsících by mohla přikročit k dalšímu uvolnění měnové politiky.

ECB loni v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky zahrnující rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Ekonomiku se snaží podporovat také rekordně nízkými úrokovými sazbami.

Miroslav Zámečník: Uvadající EU? Nadějí Česka je průmysl 4.0