Akcie FedExu, Royal Mail a dalších přepravních firem padají. Sráží je i strach z recese

Hodnota americké logistické společnosti FedEx se v posledních dnech propadla kvůli značnému útlumu mezinárodní přepravy, a to o více než deset miliard dolarů.

Hodnota americké logistické společnosti FedEx se v posledních dnech propadla kvůli značnému útlumu mezinárodní přepravy, a to o více než deset miliard dolarů. Zdroj: Shutterstock

Akciovými trhy otřásla v posledních dnech zpráva o hospodaření americké kurýrní a přepravní společnosti FedEx. Předběžné výsledky za předchozí čtvrtletí zaostaly kvůli zpomalování globální ekonomiky za očekáváním a investoři to vzali jako špatné znamení. Cena akcií FedExu se v reakci na to prudce propadla. Dolů také zamířily akcie konkurentů včetně evropských poštovních a logistických firem Deutsche Post, Post NL a Royal Mail. Ve dvou posledně jmenovaných je největším akcionářem fond Vesa podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

„Na výsledky za první čtvrtletí finančního roku nepříznivě dopadl slabší objem mezinárodní přepravy. Tento trend se ještě urychlil v posledních týdnech čtvrtletí, které skončilo 31. srpna. Zasaženy byly hlavně výsledky divize FedEx Express, a to slabým makroekonomickým vývojem v Asii a situací v Evropě. Příjmy v tomto segmentu zaostaly za firemní predikcí o přibližně 500 milionů dolarů,“ uvedl management firmy FedEx ve zprávě pro investory.

Vedení firmy reaguje na nepříznivou situaci okamžitými kroky, které mají vést ke snížení nákladů a zvýšení produktivity. Úspory se mají týkat také flotily letadel, která firma provozuje.

Jen během pátečního obchodování na newyorské burze se cena akcií v reakci na výsledky propadla o 21 procent. Šlo o největší jednodenní pokles od počátku osmdesátých let. Tržní hodnota firmy se skokově propadla o více než 10 miliard dolarů, téměř 249 miliard korun.

„Bylo to ošklivé čtvrtletí,“ komentoval to pro agenturu Bloomberg analytik Garrett Holland z finanční společnosti Robert W. Baird. „Poptávka po mezinárodní přepravě se značně snížila,“ dodal. 

Tento týden akcie FedExu pokračovaly v poklesu, jen během úterního obchodování odepsaly přes tři procenta. Kurz se tak dostal pod 160 dolarů a je zpět na úrovních z července 2020. Loni v květnu se přitom cenné papíry obchodovaly i za rekordních více než 300 dolarů. Cena tehdy mimo jiné odrážela boom odvětví e-commerce, které těžilo z obrovského zájmu spotřebitelů o online nákupy během pandemie.

Z nárůstu přepravy zásilek díky pandemickému boomu nákupů na internetu těžily i poštovní a logistické společnosti v Evropě. Například akcie skupiny Deutsche Post DLH se loni rovněž vyšplhaly do rekordních výšin. Populární byly mezi investory i cenné papíry nizozemské firmy PostNL a britské skupiny Royal Mail, jejíž součástí je přepravní firma GLS.

V PostNL a Royal Mail je největším akcionářem fond Vesa Equity Investment, který investuje peníze Křetínského, Tkáče a manažerů fondu. Fond v nich vlastní 25procentní, respektive 22procentní podíl.

Letos, přesněji od minulého roku, však ceny akcií všech zmíněných firem soustavně klesají. Zájem o online nákupy opadl, do toho přišla válka na Ukrajině a nejistá makroekonomická situace včetně vysoké inflace a obav spotřebitelů i firem z příchodu recese. Do hospodaření přepravních společností se navíc promítají zvýšené náklady na mzdy, energie či na pohonné hmoty. V případě Royal Mail investory odrazují spory s odbory.

Akcie Deutsche Post se nyní obchodují o 44 procent níže než před rokem. Cenné papíry Royal Mail a PostNL spadly za posledních dvanáct měsíců o zhruba 55 procent. Ztráty investorům alespoň částečně kompenzují poměrně atraktivní dividendy, které firmy akcionářům vyplatily.

Majitele fondu Vesa každopádně nepříznivý vývoj cen akcií v jejich portfoliu nechává v klidu. Možná i proto, že například akcie Royal Mail začal fond nakupovat na poměrně nízkých úrovních už na jaře 2020, tedy po výprodejích na trzích způsobených obavami z dopadů pandemie na světovou ekonomiku a hospodaření firem. 

„Naše investice jsou založeny na fundamentální analýze daných společností, a ne na spekulaci na krátkodobý vývoj ceny na burzách. Tato strategie se projevuje mimo jiné i ve velmi vysokém dividendovém výnosu na investovaný kapitál,“ odpověděl na dotaz deníku E15 Daniel Častvaj, mluvčí fondu Vesa a celého Křetínského a Tkáčova Energetického a průmyslového holdingu.

„Investice Vesa jsou principiálně zamýšlené jako dlouhodobé a naším cílem je být nejvýznamnějším nebo jedním z nejvýznamnějších akcionářů dotčených společností a ve spolupráci s managementy přispívat k jejich rozvoji,“ dodal Častvaj s tím, že si fond „vyhrazuje plnou flexibilitu v nakládání s podíly – tedy i prodej, nebo naopak navýšení pozice, pokud je cena na trzích z našeho pohledu atraktivní“.  

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub