Akcie v USA obnovily pád, evropskými trhy zamávaly francouzské banky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Americké akcie se dnes vrátily k hlubokému propadu, za kterým přispěly vedle obav ze zpomalení ekonomiky také vysoké ztráty francouzských bank. Některé z nich během dne ztrácely až 20 procent v obavách, že mají v portfoliích příliš vysoké zastoupení dluhopisů vysoce zadlužených evropských zemí. Objevily se i spekulace o chystaném snížení ratingu Francie. Všechny tři ratingové agentury sice později uvedly, že o žádném snížení neuvažují, konečnému poklesu západoevropských trhů to nezabránilo.

Na Wall Streetu padaly především akcie bank. „Bankovní tituly většinou odrážejí názor investorů na výhled ekonomiky,“ poznamenal analytik Barclays Capital Jason Goldberg. „Citigroup a Bank of America patří mezi banky s globální působností,“ dodal. Právě akcie těchto dvou bank ztrácely dopoledne v New Yorku nejvíc, zhruba o devět procent. O trochu menší ztráty měly JPMorgan Chase & Co a Morgan Stanley.

Dow Jonesův akciový index se kolem 20. hodiny středoevropského času pohyboval kolem 10 950 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 2,6 procenta. Obchodování bylo vysoce rozkolísané a hodnoty amerických indexů se v krátké době měnily i o celá procenta. Ztráty v průběhu dne dosahovaly skoro pěti procent.

Výrazně naopak roste index volatility VIX, s jehož pomocí se investoři zajišťují proti dalšímu propadu cen akcií. Takzvaný indikátor strachu, jak se tomuto indexu říká, vzrostl až o 26 procent nad 44 bodů, než klesl asi na 41 bodů. Během dopoledne se tak nacházel na úrovni, kde byl s výjimkou začátku tohoto týdne naposledy loni v květnu. V té době burzy zasáhl takzvaný bleskový propad.

Akcie nejen v USA, ale i jinde ve světě oslabují už asi dva týdny. Tempo jejich propadu zrychlilo koncem minulého týdne a pak na začátku tohoto týdne, kdy trhy reagovaly na vůbec první snížení ratingu Spojených států. V úterý burzy v technické korekci většinou výrazně zpevnily, většinu zisků ale při dnešním propadu zase odevzdaly.

Cena zlata pak dnes kvůli obnovenému poklesu na amerických akciových trzích poprvé v historii překročila 1800 dolarů za troyskou unci.

Západoevropské burzy prudce klesly hlavně kvůli francouzským bankám

Ceny akcií na burzách v západní Evropě znovu prudce klesaly a jejich hlavní index odepsal skoro čtyři procenta. Nejvíce padaly akcie francouzských bank, na které dolehly obavy z potenciálně vysokých ztrát a spekulace o chystaném snížení ratingu Francie.

Panevropský index FTSEurofirst 300 odepsal 37,51 bodu a den uzavřel propadem o 3,96 procenta. Během dopoledne měl přitom zisk téměř dvě procenta.

Z jednotlivých burz nejvíce spadla ta pařížská, kde hlavní index CAC 40 odepsal 5,45 procenta. Je tak v blízkosti ročního minima. K propadu výrazně přispěly akcie banky Société Générale, které během dne odepisovaly více než 21 procent, než uzavřely se ztrátou 14,7 procenta. K jejich pádu přispělo hned několik negativních zpráv o bance, převážně ale dohady a spekulace.

„Začínají nám docházet státy s 'tříáčkovým' ratingem. Pokud se Francii sníží rating, pak to zasáhne i další země,“ řekl hlavní ekonom společnosti Generali Investments Klaus Wiener. „Fundamentálně nejsou veřejné finance v moc dobrém stavu,“ dodal. Narážel tak na spekulace kolem údajně chystaného snížení ratingu Francie. Minulý týden přišly o nejvyšší rating AAA Spojené státy, což byla na začátku tohoto týdne hlavní příčina paniky na akciových trzích.

Index britských akcií FTSE 100 oslabil o 3,05 procenta, hlavní index frankfurtské burzy DAX klesl o 5,13 procenta. I na těchto burzách ztrácely hlavně banky.

Pražská burza ztratila 2,15 procenta

Pražská burza se dnes v závěru obchodování opět propadla do červených čísel, hlavní index PX odepsal 2,15 procenta na 979,4 bodu. Burzu dolů táhly především bankovní emise, když akcie Komerční banky spadly o více než deset procent. Ztráty postihly také cenné papíry ČEZ. Oslabovaly i další trhy ve středoevropském regionu.

Pražská burza brzy po otevření rostla o čtyři procenta, později ale o všechny zisky přišla a nakonec uzavřela pod úterní hodnotou. Index PX tak oslabil již sedmý den v řadě a vrátil se hluboko pod hranici 1000 bodů.

„Změna sentimentu na hlavních světových trzích ovšem na pražskou burzu rychle vrátila strach a zhruba polovina emisí nakonec končila ve ztrátě,“ upozornil Josef Němý z Komerční banky.

Vývoj indexu PX za poslední rok

PXPX | E15

České akcie online sledujte

I v Praze se projevily spekulace o ratingu Francie

Podle Kohouta dnes byla negativní nálada přiživena především vývojem na západoevropském trhu. Investoři v obavách z dalšího možného snížení ratingu, nyní Francie, agresivně vyprodávali tamní bankovní zástupce ze svých portfolií.

Akcie Komerční banky spadly o 10,22 procenta na 2900 korun. Josef Kohout z Patria Finance upozornil, že akcie KB během 15 minut klesly z 3180 Kč na závěrečných 2900 korun za akcii. Dělo se tak kvůli strmému pádu mateřské banky Société Générale. Nepomohlo ani vyjádření Citigroup, která dnes akcie KB doporučila k nákupu s tím, že už cena titulu má započítaný i nejhorší scénář, dodal Kohout.

Cenné papíry rakouské Erste Bank klesly mírněji, pohoršily si o 2,15 procenta. Se ztrátou více než procento uzavřely akcie ČEZ.

Naopak výrazné zisky si při nízkých objemech obchodů připsaly menší emise. Cenné papíry prodejce ojetých aut AAA Auto přidaly silných 8,39 procenta. S titulem bylo dokonce počtvrté za poslední čtyři dny pozastaveno obchodování, tentokrát kvůli růstu o více než 20 procent, uvedl Němý.

Akcie technologické KIT digital se zhodnotily o 7,66 procenta a o více než čtyři procenta rostly akcie tabákové firmy Philip Morris. Aktivita obchodníků byla opět nadprůměrná. Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes dosáhl téměř 3,88 miliardy korun.