Americké akcie prudce klesly, dolů je táhla ropa i vývoj v Evropě

Burza

Burza Zdroj: ctk

Americké akcie v pondělí výrazně klesly a jejich širší index zažil nejhorší den za téměř tři měsíce. Dolů ho táhly především akcie energetických firem. Trh tak reagoval na další pokles cen ropy a na obavy ohledně evropské, potažmo světové ekonomiky. Euro na devizovém trhu v pondělí kleslo na téměř devítileté minimum k americkému dolaru.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 1,86 procenta na 17.501,65 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 1,83 procenta na 2020,58 bodu a zaznamenal největší pokles od 9. října poté, co během dne oslaboval až o necelá dvě procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite skončil na 4652,57 bodu se ztrátou 1,57 procenta.

Vývoj indexu S&P 500 od minulé středy:index S&P 500index S&P 500 | Yahoo Finance

Největší ztráty vykazovaly akcie energetických firem, takže energetický sektor jako celek utrpěl ztrátu zhruba čtyři procenta. Byl to pro něj největší celodenní propad od loňského 28. listopadu.

Trhy reagovaly na další pokles cen ropy. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) v pondělí poprvé od dubna 2009 sestoupila pod psychologicky důležitou hranici 50 dolarů za barel a její cena za celý den ztratila zhruba pět procent. Ropa na světových trzích zlevňuje od loňského léta. Mezi investory roste nervozita, že za tímto vývojem může být něco víc než převis nabídky nad poptávkou; mohl by prý naznačovat i slábnoucí globální ekonomiku.

„Čím níže ceny ropy jdou, tím víc to na trzích upevňuje názor, že to je možná více problém na straně poptávky než na straně nabídky,“ sdělil podle agentury AP Burt White ze společnosti LPL Financial.

Silný dolar

Tlak na komodity obchodované v dolarech, jako je ropa, zvýšila i silnější americká měna. Euro vůči americkému dolaru nejdříve sestoupilo až na téměř devítileté minimum 1,18605 USD. Později se ustálilo lehce pod psychologicky důležitou hranicí 1,2 USD se ztrátou skoro půl procenta.

Na propadu se podepsala politická nejistota v Řecku a obavy z možného odchodu této země z eurozóny. Dolarový index, který měří výkonnost americké měny ke koši hlavních zahraničních měn, se naopak vyhoupl až na 91,775 bodu, tedy nejvyšší úroveň od prosince 2005. Později zisky zmírnil, stále ale přidával zhruba 0,3 procenta.

Jan Kovalovský: Cena ropy ještě klesne

Pavel Páral: Euro, nebo demokracie