Americké akcie prudce klesly kvůli obavám ohledně Číny

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: ctk/AP

Americké akciové trhy v pondělí prudce oslabily a reagovaly tak na obavy investorů ohledně vývoje čínské ekonomiky. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, se snížil o 3,57 procenta na 15.871,35 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles za čtyři roky.

Širší index S&P 500 si odepsal 3,94 procenta a uzavřel na 1893,21 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den se ztrátou 3,82 procenta na 4526,25 bodu.

Dow Jonesův index si v úvodu obchodování odepisoval přes 1000 bodů, ztrátu však nakonec zredukoval na necelých 600 bodů.

Ke zmírnění počátečních ztrát přispělo oživení akcií technologického gigantu Apple. Akcie Applu se nejprve propadly o více než 13 procent, uzavřely však se ztrátou pouhých 2,5 procenta. Šéf podniku Tim Cook totiž uklidnil investory prohlášením, že firma si v Číně nadále vede dobře.

Šanghajská burza padala nejvíce od února 2007

Index šanghajské akciové burzy se dnes snížil o 8,5 procenta na 3209,91 bodu a zažil nejhlubší jednodenní ztrátu od února 2007. Přišel tím už o všechny letošní vysoké zisky. Investory zklamalo, že Peking o víkendu neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu.

Burza v HongkonguBurza v Hongkongu | CTK

Na devizovém trhu dolar sestoupil na sedmiměsíční minima vůči euru i japonskému jenu. Investoři čím dál více pochybují o tom, že americká centrální banka (Fed) zahájí již v září zvyšování úrokových sazeb, které by posílilo atraktivitu dolaru.

Jednotná evropská měna se vyšplhala až na 1,1711 USD, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny ledna. Později o část zisků přišla a prodávala se za 1,1598 USD. I tak ale vykazovala oproti pátku nárůst o téměř dvě procenta.

Vladan Gallistl: Čínská vláda odpálila globální bombu