Burzy v USA reagují na přiznivé zprávy o HDP dvouprocentním růstem

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: ctk/AP

Americké akcie pokračují v silném růstu a jejich hlavní indexy v polovině obchodování přidávaly kolem dvou procent. K růstu přispěla příznivá data o vývoji hrubého domácího produktu v USA za druhé čtvrtletí. Akcie se tak zotavují z prudkého výprodeje, který v minulých dnech vyvolaly obavy o zdraví čínské ekonomiky.

Index Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních firem, kolem poledne místního času (18 hodin středoevropského času) přidával asi 1,8 procenta na zhruba 16 567 bodů. Širší index S&P 500 si připisoval dvě procenta na 1980 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite vykazoval růst o 2,1 procenta na zhruba 4796 bodů.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlila roční tempo růstu na 3,7 procenta, namísto původně odhadovaných 2,3 procenta. Další dnešní údaje pak ukázaly, že počet žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti minulý týden klesl více, než se čekalo. ¨

„Dnešní data o hrubém domácím produktu ukazují, že základní ekonomické ukazatele americké ekonomiky jsou v dobrém stavu a dál se zlepšují, navzdory všem globálním překážkám,“ řekl podle agentury Reuters investiční ředitel společnosti Commonwealth Financial Brad McMillan.

Americké akcie ve středu prudce posílily i díky komentáři prezidenta Federální rezervní banky v New Yorku Williama Dudleyho. Ten řekl, že zvýšení úrokových sazeb v USA už v září mu teď připadá méně vhodné, než mu připadalo ještě před několika týdny.

Dudley tím poukazoval právě na výprodej na akciových trzích. Fed už dříve uvedl, že úrokové sazby zvýší tehdy, až uvidí trvalé oživování americké ekonomiky. Americké akcie až do středy klesaly šest obchodních seancí za sebou.