Ceny ropy dál klesají z letošních maxim

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světové ceny ropy dnes klesají druhý den za sebou a znovu se vzdálily od letošních maxim z minulého týdne. Ropný kartel OPEC zmařil naděje na pokles přebytku ropy ve světě a trh se obává, že šestitýdenní oživování trhu z 12letých minim skončilo.

Brent kolem 17:50 SEČ oslabil o 2,6 procenta na 38,50 dolaru za barel. Minulý týden přitom jeho cena vystoupila na tříměsíční maximum nad 41 dolarů. Americká ropa WTI ztrácela 2,8 procenta a pohybovala se kolem 36,10 dolaru.

Obchodníci poukazují na to, že po výstupu nad 40 dolarů ceny narazily na technickou hranici odporu. Za posledních šest týdnů ceny získaly zhruba 50 procent, zejména díky zprávám o přípravách na dohodu předních světových producentů o zmrazení těžby.

OPEC v pondělí snížil odhad letošní světové poptávky po své ropě. Přebytek suroviny na trhu se tak dál zvýší, předpověděla organizace.

Investoři se také obávají dalšího vzestupu ropných zásob na americkém trhu. Oficiální údaje o vývoji zásob vyjdou ve středu.

Na zmrazení produkce ropy se v únoru předběžně dohodly Saúdská Arábie, Rusko, Venezuela a Katar, podmínily to ale obdobnými kroky u dalších předních producentů. Začíná být ale jasné, že k omezení produkce se nepřipojí Írán, který po zrušení sankcí hodlá těžbu a vývoz naopak výrazně zvyšovat. Těžařské země by měly o zmrazení produkce dál jednat zřejmě příští měsíc.