Ceny ropy klesají, vliv má dolar i názory na těžbu v rámci OPEC

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Adam Cohn via Flickr

Ceny ropy na světových trzích dnes klesají, a neudržely tak zisky z předchozího dne. Za opětovným propadem stojí silný dolar a rovněž vyjádření Kuvajtu, podle něhož Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nemá jinou možnost, než pokračovat v těžbě, i když trh je nyní ropou přezásoben. Oba hlavní typy ropy, tedy Brent i WTI, ztratily zhruba dvě procenta na barel.

Ceny ropy ovlivnil rostoucí dolar, který zpevnil k většině hlavních měn a například k euru vykazoval nárůst o zhruba dvě procenta. Silnější dolar zvyšuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což poptávku po této surovině tlačí dolů.

Cena Brentu dnes večer odepisovala více než dolar na zhruba 54,75 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) odepsala přes 80 centů na zhruba 43,85 USD za barel.

V předešlé obchodní seanci přitom Brent zdražil skoro o pět procent a ropa WTI zdražila o tři procenta. Stalo se tak poté, co americká centrální banka (Fed) naznačila, že nebude spěchat se zvyšováním úroků. Vyjádření Fedu ten den prudce oslabilo kurz dolaru.

K propadu cen ropy ale přispělo i vyjádření kuvajtského ministra ropného průmyslu, podle něhož dvanáctičlenný kartel OPEC musí nechat těžbu ropy beze změn.“Nechceme ztratit podíl na trhu,“ řekl podle agentury Reuters ministr. Navázal tak na vyjádření Saúdské Arábie, která už dřív sdělila, že členové OPEC musejí bránit těžbu před konkurenčními těžaři z břidlicových hornin ve Spojených státech a v zemích mimo OPEC.

Těžební firmy v USA sice začaly snižovat výdaje na průzkum a také počet ropných vrtů v USA klesl na čtyřleté minimum, těžbu z břidličných hornin to ale omezilo jen minimálně.