Český obchodník s povolenkami Virtuse se stal členem největší burzy světa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Největší český nezávislý obchodník s emisními povolenkami Virtuse Energy se stal členem londýnské finanční a komoditní burzy Intercontinental Exchange (ICE). Společnost tak už nebude při zprostředkování nákupu či prodeje povolenek pro firmy potřebovat prostředníky. „Snížíme díky tomu náklady. Stávajícím klientům ušetříme peníze. Nové zákazníky budeme moci díky nižší ceně snadněji získat,“ říká ředitel a spolumajitel podniku Jan Fousek.

Firma si od vstupu na ICE slibuje, že získá velké tuzemské podniky, které zatím s povolenkami obchodují prostřednictvím svých bank. Mezi takové patří například Energetický a průmyslový holding. „Pro tyto firmy jsou obchody s emisemi přes banky jednoduché, ale také poměrně drahé,“ vysvětluje Fousek strategii, s níž chce Virtuse do souboje o velké hráče jít.

Ročně přijde Virtuse členství na burze spolu s poplatky za služby clearingové banky na 60 tisíc eur. K tomu musela firma složit stovky tisíc eur jako zástavu do clearingové banky, které nemůže použít pro obchodování. „Vyšší objem obchodů by nám tyto náklady měl pokrýt,“ věří Fousek.

Úspory, které Virtuse přinese přímé členství na největší finanční komoditní burze světa ICE, se počítají v jednotkách eurocentů na jednu povolenku, která v současnosti stojí zhruba pět eur. „I ušetřený jeden cent nám může v tvrdých výběrových řízeních firem na obchodníka s emisemi pomoci vyhrát,“ tvrdí Fousek. Jeho firma v loňském roce zobchodovala v Česku, na Slovensku a v balkánských zemích 40 milionů tun emisí oxidu uhličitého. Obrat dosáhl 2,5 miliardy korun.

Dosud Virtuse obchodoval prostřednictvím makléřů. Vstup na jiné burzy kvůli jejich nízké likviditě nedával smysl. Rozhodnutí, že se firma bude ucházet o členství na ICE, padlo asi před tři čtvrtě rokem. Pak burza zhruba půl roku prověřovala právní a finanční způsobilost české firmy. Z českých firem je členem ICE pouze energetická skupina ČEZ. Ze zahraničních energetických koncernů na burze obchodují Shell, BP či Gazprom.

Na ICE se každý den zobchoduje v průměru 30 milionů emisních povolenek. V Česku po odečtení čísel vede ČEZ, který si povolenky nakupuje a prodává sám, nezávislí brokeři zobchodují mezi 20 a 30 miliony povolenek za celý rok.