Čína za rok zdvojnásobila vývoz vzácných kovů, jejich ceny prudce klesly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Ramirez via Flickr (CC BY 2.0)

Čínský vývoz vzácných kovů se za rok do července zdvojnásobil a dosáhl maxima od konce roku 2010, kdy Peking jejich export výrazně omezil. Ceny těchto surovin, které jsou nezbytné pro technologicky vyspělá odvětví, letos vesměs prudce klesly. Čína se na světové produkci vzácných kovů podílí zhruba z 90 procent a ještě větší podíl má na jejich vývozu.

Čínský export vzácných kovů začal prudce růst poté, co Peking na počátku roku nejprve zrušil 15 let starý systém jejich vývozních kvót a v dubnu pak i vývozní daně. Nárůst vývozu souvisí i se snížením domácí poptávky po těchto komoditách pod tlakem útlumu čínské ekonomiky, řekl agentuře Bloomberg analytik Kevin Starke z investiční firmy CRT Capital Group.

Cena oxidu neodymitého, který se používá v magnetech, a oxidu praseodymitého, potřebného pro lasery, je nyní nejnižší za více než čtyři roky. Na minimech za nejméně pět let jsou ceny oxidy yttria a lanthanu, využívané v bateriích a mikrovlnných filtrech. Největším spotřebitelem těchto materiálů je Čína, druhá největší světová ekonomika ale nyní roste nejpomaleji za čtvrt století, což letos přispívá k propadu většiny komodit na světových trzích.

První oběti propadu

Propad cen vzácných kovů už má své oběti. V červnu se uchýlil pod soudní bankrotovou ochranu americký producent těchto surovin Molycorp.

Čína zrušením kvót a daní na vývoz vzácných kovů vyhověla loňskému rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO), která dala za pravdu USA, EU a Japonsku, že tato omezení porušovala obchodní pravidla. Peking v roce 2010 tento vývoz prudce omezil, což vedlo k výraznému nárůstu cen.