Developer CTP míří na burzu v Amsterdamu. Cíl: 26 miliard korun

Graffiti, které vytvořil Michal Škapa na budovy průmyslové zóny CTPark Prague Airport.

Graffiti, které vytvořil Michal Škapa na budovy průmyslové zóny CTPark Prague Airport. Zdroj: CTP

Graffiti od belgického umělce Dzia, kterými vyzdobil budovu CTParku v Humpolci
Graffiti od belgického umělce Dzia, kterými vyzdobil budovu CTParku v Humpolci
Graffiti od belgického umělce Dzia, kterými vyzdobil budovu CTParku v Humpolci
Průmyslový a logistický park společnosti CTP v Ostravě.
Průmyslový a logistický park společnosti CTP v Ostravě.
13
Fotogalerie

Developerská skupina CTP Group, která se specializuje na stavbu průmyslových a logistických nemovitostí a působí převážně na českém trhu, chce vstoupit v následujících týdnech na burzu cenných papírů v Amsterdamu. Hrubý výnos by měl dosáhnout zhruba 800 milionů eur až jedné miliardy eur, tedy až 26,21 miliardy korun. 

„Celosvětově jsou výhledy logistických nemovitostí velmi atraktivní. Současná situace urychlila několik faktorů, mezi nimi například masivní růst e-commerce, který vede k dlouhodobé skokové změně poptávky po logistických službách a prostorech,“ uvedl generální ředitel CTP Remon Vos.

Oznámená nabídka se týká 15 procent akcií společnosti CTP, které poskytne jediný akcionář skupiny a generální ředitel Remon Vos. Ten po dobu jednoho roku zůstane většinovým akcionářem společnosti. Nabídka bude primárně zpřístupněna institucionálním investorům. Finančním poradcem společnosti je firma N.M. Rothschild & Sons Limited.

„Záměr CTP jít na poprvé na burzu a z pohledu zakladatele si k sobě pustit minoritní akcionáře, je skvělá zpráva pro akciové trhy obecně, ale bohužel ne pro pražskou burzu a domácí investory. CTP je velmi dobrá skupina s celkem typickým modelem současné evropské logistiky, tedy pás z východu na západ, tedy od Rumunska, přes Maďarsko, Slovensko, Česko, Německo až po Nizozemsko,“ sdělil analytik společniosti Capitalinked.com Radim Dohnal. Podle něj je dobré pro českou ekonomiku, že CTP svoje aktivity řídí z Česka a nechává vydělat i českým bankám.

CTP Group založil Nizozemec Remon Vos v roce 1998 v České republice. Před pěti lety CTP vstoupila na další trhy v regionu. Kromě Česka působí na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Rumunsku, Polsku a nově v Maďarsku. V Česku na konci června firma vlastnila 3,46 milionu metrů čtverečních ploch v 54 areálech.

Letos by CTP chtěla začít stavět tři projekty v Polsku, a to ve Varšavě a Katovicích, celkový objem investic je přes pět miliard korun. V Rakousku by měla začít stavbu logistických projektů poblíž Vídně.

Hrubý příjem z pronájmu CTP Group loni meziročně vzrostl o 15 procent na 344 milionů eur (8,8 miliardy korun). Na konci roku 2020 měla ve výstavbě 740 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch, které budou dokončeny letos. Aktuálně vlastní budovy o rozloze 6,3 milionu metrů čtverečních.