Dolar je nejsilnější za čtyři roky

dolar

dolar Zdroj: E15

Protichůdné směřování Evropské centrální banky (ECB) a americké centrální banky (FED) se výrazně projevuje na kurzech „jejich“ měn. Dolar se včera dostal na nová čtyřletá maxima a euro je nejníže za téměř dva roky.

Zatímco FED v říjnu nadobro ukončí program kvantitativního uvolňování a v zásadě začíná přemýšlet o zvyšování úrokových sazeb, ECB drží depozitní sazbu pod nulou, což znamená, že komerční banky jí musejí platit za to, že si u ní uschovají peníze.

Draghiho tým zároveň přemýšlí o vlastní verzi kvantitativního uvolňování, tedy odkupu dluhopisů a pumpování čerstvých peněz do evropské ekonomiky.

Dolar poslaly vzhůru právě spekulace, že posilující americká ekonomika bude na tamní centrální banku tlačit, aby se zvyšováním úrokových sazeb začala co nejdříve. Pomohl mu také pád jüanu poté, co Čína oznámila odhalení podvodných měnových obchodů za deset miliard dolarů. Falešné obchodní transakce měnový regulátor poprvé objevil již před rokem. Šlo o umělé faktury, nepodložené skutečným obchodem.

kurz dolarukurz dolaru | E15