Dolar posílil vůči euru i japonskému jenu

Dolary, ilustrační foto

Dolary, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Americký dolar prudce posílil vůči japonskému jenu a vystoupil na týdenní maximum vůči euru. Jednotná evropská měna se dostala pod tlak kvůli slabým údajům o podnikatelské aktivitě v eurozóně. Japonský jen oslaboval po zprávě o tom, že japonská centrální banka by mohla přikročit k dalšímu snížení úroků.

Euro vůči dolaru sestoupilo až na 1,1246 USD. Později však část ztrát smazalo a prodávalo se za 1,1253 USD. Oproti čtvrtečnímu závěru tak vykazovalo pokles o zhruba 0,3 procenta. Vůči japonskému jenu dolar posílil o 1,7 procenta na 114,42 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od 4. dubna, napsala agentura Reuters.

Výsledky průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery ukázaly, že růst podnikatelské aktivity v zemích platících eurem tento měsíc nečekaně zpomalil, ačkoli podniky ve snaze o získání nových zakázek nadále snižovaly ceny. Analytička Kathy Lienová ze společnosti BK Asset Management upozornila, že pokud budou ekonomické údaje z eurozóny i nadále slabé, mohlo by to Evropskou centrální banku (ECB) přimět k dalšímu uvolňování měnové politiky.