Dolar zpevňuje, k rublu přidává přes pět procent

Rubl rekordně oslabuje vůči dolaru

Rubl rekordně oslabuje vůči dolaru Zdroj: ctk

Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje. K japonskému jenu se dostal na nejvyšší úroveň za sedm let a k ruskému rublu přidává více než pět procent. Investoři reagují na nový pokles cen ropy, který dolaru pomáhá růst vůči měnám některých zemí, které závisejí na vývozu komodit.

Dolarový index vůči koši šesti hlavních světových měn odpoledne přidával 0,6 procenta na 88,49 bodu a dostal se na nové maximum za 4,5 roku. K japonskému jenu dolar stoupl až na 119,28 jenu, což je sedmileté maximum. Euro vůči dolaru sestoupilo až na týdenní minimum 1,2394 dolaru.

K ruskému rublu pak dolar přidával více než pět procent až se prodával za zhruba 53,90 rublu. Ruskou měnu trápí pokles cen ropy na světových trzích, ale také sankce, které Západ uvalil na Moskvu kvůli její politice vůči Ukrajině. K norské koruně dolar přidával zhruba jedno procento.

Vývoj kurzu rublu k dolaru

Dolaru k růstu pomohly rovněž optimistické komentáře dvou vlivných činitelů americké centrální banky (Fed) Stanleyho Fischera a Williama Dudleyho, kteří poukázali na pozitivní dopady nižších cen energií na americkou ekonomiku.

„Dolar těží z nového výprodeje na trzích s ropou,“ uvedl podle agentury Reuters ředitel oddělení trhů ve společnosti Tempus John Doyle. Poukázal tak na rozdíl mezi dnešní s pondělní situací na trhu s ropou, jejíž ceny se v pondělí odrazily od pětiletých minim a prudce stouply, zatímco dolar ten den oslaboval.