Evropské akcie díky těžařským společnostem vystoupily na tříměsíční maxima

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: Bankenverband, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Evropské akciové trhy se dnes vyšplhaly na tříměsíční maxima, k růstu velkou měrou přispěly těžařské společnosti. Panevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 1,47 procenta na 1375,17 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 6. ledna.

Akcie těžařských společností Anglo American, Glencore a Rio Tinto si připsaly zisky v rozsahu od 2,8 do 8,5 procenta. Firma Rio Tinto dnes oznámila, že v prvním čtvrtletí zvýšila dodávky železné rudy o 11 procent. Zájem o těžařské podniky podpořily také příznivé signály z čínské ekonomiky, která je největším spotřebitelem kovů na světě.

Cena akcií francouzské kosmetické skupiny L'Oréal stoupla o pět procent poté, co růst jejích čtvrtletních tržeb překonal očekávání analytiků. Akcie francouzské reklamní skupiny Publicis si díky růstu čtvrtletních tržeb připsaly dokonce téměř sedm procent.

Evropský akciový index FTSEurofirst 300Zdroj: euroinvestor.com

Akcie automobilových podniků posilovaly v čele s francouzským výrobcem automobilových součástek Faurecia. Ten podepsal dohodu o prodeji své divize externích systémů firmě Plastic Omnium za 665 milionů eur (18 miliard korun).

Hlavní index německých akcií DAX si dnes připsal 2,3 procenta a uzavřel na 10 349,59 bodu, tedy nejvýše od začátku letošního roku. Dnešní údaje výzkumného institutu ZEW ukázaly, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v dubnu silně rostla navzdory přetrvávajícím obavám z negativního dopadu zpomalování hospodářského růstu v Číně a dalších rozvíjejících se zemích.

Německý akciový index DAX 30Zdroj: euroinvestor.com