Evropské burzy obrátily trend. Rostly nejrychleji za 16 měsíců

Burza

Burza

Akcie na západoevropských burzách dnes prudce zrychlily růstové tempo a jejich hlavní index vzrostl o více než čtyři procenta, nejvíc za posledních 16 měsíců. Trh vynesly vzhůru šířící se dohady, že eurozóna konečně připravuje plán na účinnou pomoc Řecku a zastavení dluhové krize. Pražská burza zažila největší dvoudenní růst od dubna 2009. Hlavní index PX si od začátku týdne připsal už víc než osm procent.

Na akciové trhy se, alespoň načas, zase vrátila dobrá nálada. Panevropský index FTSEurofirst 300 v závěru stoupl o 4,3 procenta na 936,41 bodu a od pátku získal již téměř sedm procent. Od začátku roku ale pořád ztrácí asi 15 procent.

Impulzem k růstu se staly informace, podle nichž eurozóna chystá zvláštní fond, který by ji stabilizoval a zabránil šíření dluhové krize. Naděje trh také vkládá do dohadů, podle nichž politici jednají o výrazném posílení kapacity evropského záchranného fondu EFSF z nynějších 440 miliard eur (asi 10,9 bilionu korun) na bilion nebo dokonce dva biliony eur. Některé země také uvažují o rekapitalizaci svých bank.

Právě akcie bank rostly nejvíc, které v naději na protikrizový plán posílily třetí den za sebou. Bankovní index STOXX Europe 600 stoupl o 6,5 procenta, letos však stále ztrácí 30 procent.

„Trh roste, protože to vypadá, že politici začínají brát věci vážně,“ řekl agentuře Reuters David Coombs z investičního fondu Rathbone Brothers. „Je to ale plán, který nebyl ještě dohodnut, a nejsem si jist, zda je průchodný, takže své pozice v akciích zatím nezvyšuji,“ dodal.

Rychle posiluje také pražská burza

Hlavní index pražské burzy PX dnes stoupl o 3,63 procenta na 934,4 bodu. Od začátku týdne si tak připsal víc než osm procent. Akcie Erste Group Bank dnes posílily o téměř 11,5 procenta, se ztrátou uzavřely jen akcie telekomunikační společnosti Telefónica.

Vývoj indexu PX za poslední týden

PXPX | E15

České akcie online sledujte

„Investoři po dlouhé sérii propadů spekulovali na to, že evropští představitelé v nejbližší době přijdou s plánem na řešení současné dluhové krize,“ uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Také podle analytika Komerční banky Miroslava Adamkoviče dnes burzy ovládl neskrývaný optimismus. O více než tři procenta rostly i okolní trhy, rakouský ATX zpevnil dokonce o 5,5 procenta.

Nejvíce rostly akcie Erste Group Bank. Od pátečního minima tak přidaly 33 procent. O pět procent vzrostly i cenné papíry těžební NWR. Posílení o necelé procento zaznamenaly také akcie Unipetrolu. ČEZ přidal 0,53 procenta.

Defenzivně se dnes podle Mokoše chovaly akcie Telefóniky, které navzdory pozitivní náladě oslabily. „Investoři tak zřejmě přeskupovali své pozice z dividendové Telefóniky do rizikovějších titulů, které by v případě dalšího růstu mohly skrývat mnohem větší růstový potenciál,“ sdělil Mokoš.