Hodnota kryptoměn spadla pod bilion dolarů. Bitcoin se propadl nejníže od roku 2020

Kurz bitcoinu se propadá a je nejníže od konce roku 2020.

Kurz bitcoinu se propadá a je nejníže od konce roku 2020. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Propad na trhu s kryptoměnami nebere konce. Na úvod tohoto týdne se cena nejvýznamnější z nich, bitcoinu, propadla poprvé od konce předminulého roku pod hranici 24 tisíc dolarů. Roli hraje makroekonomická situace i vážné potíže významného kryptoměnového projektu.

Cena bitcoinu spadla jen od začátku roku téměř o polovinu. Přitom ještě v březnu se tato digitální mince obchodovala na kryptoměnových burzách až za 49 tisíc dolarů. Cenu táhne dolů letošní averze investorů a spekulantů k rizikovějším aktivům. Podobně jako bitcoin zaznamenaly v posledních měsících výrazné propady akciové trhy, zejména kurzy akcií ztrátových technologických firem.

„Stále více slyšíme předpovědi, že se bitcoin propadne k patnácti tisícům dolarů či pod deset tisíc dolarů. To naznačuje, v jakém makroekonomickém prostředí se krypto poprvé za dobu své existence nachází a také, jaký na trhu panuje strach,“ řekl agentuře Bloomberg Antoni Trenchev, šéf firmy Nexo, která v oblasti kryptoměnových trhů podniká.

Rizikovějším aktivům nenahrává makroekonomická situace, zejména vysoká inflace. Ta se v květnu vyšplhala ve Spojených státech v meziročním srovnání na 8,6 procenta. Na takový vývoj nejspíš americká centrální banka v letošním roce zareaguje poměrně razantním zvyšováním úrokových sazeb a celkovým obratem v měnové politice, která v předchozích letech podporovala ekonomiku dodáváním likvidity. 

Právě takové prostředí, tedy přebytek peněz na trzích a takřka nulové úrokové sazby, nahrávalo v předchozích dvou letech spekulativnímu chování. Významným impulzem byl zásahy Fedu na podporu americké ekonomiky po příchodu pandemie na jaře 2020.

Kromě bitcoinu padají ceny i dalších oblíbených kryptoměn, například etherea. Kurz se na úvod týdne pohyboval okolo 1220 dolarů. To je dokonce o 67 procent níže než počátkem roku. Taktéž populární Binance Coin burzy Binance letos odepsal téměř 60 procent.

Z údajů serveru coinmarketcap vychází, že celková tržní hodnota kryptoměn se dostala pod jeden bilion dolarů. Pod touto úrovní se nacházela naposledy na začátku loňského roku.

Digitálním měnám kromě makroekonomické situace škodí také vážné problémy jednoho z významných kryptoměnových projektů. Americká kryptoměnová firma Celsius Network v pondělí oznámila, že pozastavuje výběry peněz a převody mezi účty. Jako důvod uvedla „extrémní podmínky na trhu“ a potíže s likviditou.

Společnost klientům nabízela nadprůměrné úročení uložených peněz díky operacím s kryptoměnami a bez zastavení výběrů by nedokázala dostát svým závazkům.