Jack Ma loni prodal akcie Alibaby v hodnotě přes osm miliard dolarů

Zakladatel Alibaby Jack Ma

Zakladatel Alibaby Jack Ma Zdroj: Reuters

Zakladatel největšího čínského internetového obchodu Alibaba Group Holding Jack Ma v uplynulém roce snížil svůj podíl v podniku na 4,8 z dřívějších 6,2 procenta. Prodal tak akcie, jejichž současná tržní hodnota se pohybuje kolem 8,2 miliardy dolarů (226 miliard korun). S odkazem na výroční zprávu podniku napsala agentura Reuters.

Firma nezveřejnila, za jakou cenu Ma akcie prodal. Hodnota akcií podniku na burze se v průběhu uplynulého roku zvýšila zhruba o 40 procent. K jejímu růstu přispěla mimo jiné pandemie nemoci COVID-19, kvůli které lidé více nakupovali prostřednictvím internetu.

Jack Ma je jedním z nejznámějších a nejbohatších čínských podnikatelů. Loni v září ale z čela společnosti Alibaba odešel, aby se mohl soustředit na dobročinné aktivity. Post předsedy správní rady podniku opustil v den svých 55. narozenin.

Ma vystudoval univerzitu v Chang-čou a následně pracoval jako učitel angličtiny a lektor mezinárodního obchodu na univerzitě. V roce 1999 ve svém bytě založil společnost Alibaba, ze které se postupně stal největší čínský internetový prodejce.

Vstup firmy na newyorskou burzu v září 2014 se stal největší primární emisí akcií (IPO) ve světové historii. Emise celkově vynesla zhruba 25 miliard dolarů.