Je to útok na indický stát, reaguje společnost Adani na obvinění amerického fondu

Společnost Adani na konferenci z 19. ledna 2023

Společnost Adani na konferenci z 19. ledna 2023 Zdroj: Profimedia

Odvážnou partii rozehrála v minulém týdnu americká investiční a analytická firma Hindenburg Research. Společnost, která vydělává na poklesech cen akcií, zveřejnila  report, v němž obvinila obrovský indický konglomerát Adani Group z manipulace s cenou akcií a z účetních podvodů. 

Odběr investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, si můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Hindenburg dokonce označil jednání společnosti, kterou ovládá jeden z nejbohatších lidí světa Gautam Adani, za „největší korporátní podfuk v historii“. Adani Group to odmítá a ve více než 400stránkovém reportu, který vyšel v neděli, hovoří o útoku na indický stát a jeho nezávislost.

Adani Group je jedním z nejdůležitějších podnikatelských subjektů v Indii. V minulém finančním roce dosáhly celkové tržby sedmi veřejně obchodovaných firem, které patří do skupiny Adani, 25 miliard dolarů (0,7 procenta indického HDP). Čistý zisk byl 1,8 miliardy dolarů. Firmy ze skupiny Adani jsou zároveň významným investorem v řadě oblastí indického hospodářství.           

Investiční firmu Hindenburg, která se zaměřuje na odhalování korporátních nesrovnalostí a podvodů, založil v roce 2017 finančník Nathan Anderson. Společnost je pojmenovaná po legendární vzducholodi Hindenburg, která shořela v roce 1937 při přistání v New Jersey. Postup firmy Hindenburg je takový, že poté co přijde na podezřelé dění v některé z analyzovaných společností, uveřejní report  a zároveň s tím otevře burzovní „sázky“ na pokles ceny akcií či jiných cenných papírů dotčené firmy.

Takzvaný prodej nakrátko (short selling) je na finančních trzích běžná a obvykle zcela legální obchodní strategie. Obchodník si za poplatek vypůjčí od makléřské firmy cenné papíry, obratem je prodá  a snaží se profitovat na následném poklesu kurzu. Pokud cena akcií ve výpůjčním období skutečně klesne, obchodník (Hindenburg či jiná firma) před koncem výpůjčky koupí cenné papíry zpět za nižší cenu a vrátí je makléři. Rozdíl po odečtení nákladů je jeho zisk.

Investor samozřejmě může utrpět i ztrátu, pokud kurz místo poklesu naopak vzroste. A může jít o obrovské ztráty, jak ukázal v minulosti třeba příklad amerického fondu Melvin Capital, který prodělal miliardy dolarů na rychlém a prudkém vzestupu ceny akcií firmy GameStop v lednu 2021.

Důvody pro prodej akcií nakrátko mohou být různé – může jít o podezření z účetních a jiných nesrovnalostí jako v případě Adani Group či v minulosti například firmy Wirecard. Jindy může být důvodem pro spekulaci na pokles ceny akcií jen pouhá skutečnost, že si investor vyhodnotí akcie jako nadhodnocené a domnívá se, že jejich cena klesne. 

V Česku se „sázkami“ na pokles cen akcií zabývá zejména fond Metatron Short Equity investora Aleše Vávry. V zahraniční pak mezi známé „short sellery“ patří kromě Hindenburgu například fondy Muddy WatersViceroy Research či Culper Research.

Přestože Adani Group označila report za „kombinací podlých dezinformací a ničím nepodložených a již vyvrácených obvinění“, propadu ceny akcií to nezabránilo. Během dvou obchodních dnů po vydání reportu spadla tržní hodnota sedmi zalistovaných společností o 47 miliard dolarů, tedy o přibližně 22 procent.

V neděli večer skupina Adani v obranných krocích pokračovala, když vydala více než 400stránkový report. V něm označila Andersona a jeho kolegy za „Madoffy z Manhattanu“ s odkazem na známého amerického podvodníka. „Jde nejen o bezdůvodný útok na konkrétní firmu, ale také o chladnokrevný útok na Indii, její nezávislost, integritu a kvalitu indických institucí a také na ambice a růstový příběh Indie,“ uvedla skupina Adani.

Spolu s propadem akcií Adani výrazně kleslo i osobní jmění Gautama Adaniho – z více než 120 miliard na konci roku 2022 na méně než 90 miliard dolarů v závěru minulého týdne. Adani tak klesl v online pořadí Forbesu nejbohatších lidí světa ze třetí na sedmou příčku. Většinu svého majetku nashromáždil Adani v průběhu posledních tří let, a to převážně díky zhodnocení akcií sedmi klíčových společností Adani Group kótovaných na burze. Podle Hindenburgu byl však růst akcií vyvolán uměle manipulacemi Adaniho, jeho rodiny a dalších kompliců. 

Firma Hindenburg uvedla, že má otevřené takzvané krátké pozice (tedy spekulace na pokles kurzu cenných papírů) prostřednictvím dluhopisů Adani Group obchodovaných v amerických dolarech a také prostřednictvím mimoburzovně obchodovaných investičních nástrojů (derivátů). 

Za zmínku stojí, že společnost Hindenburg stála v roce 2020 za odhaleními týkajícími se americké automobilky Nikola. Startup, který měl ambice být další Teslou, musel v reakci na zjištění Hindenburgu mimo jiné připustit, že na jednom z videí, jež mělo prezentovat funkčnost technologie, poháněla prototyp tahače jen gravitace, nikoli palivové články. Nákladní vozidlo jelo na videu z kopce, což firma ve videu šikovně zamaskovala.

Vedle toho přišla firma Hindenburg i na další nesrovnalosti a manipulace. Zakladateli Nikoly Trevoru Miltonovi nyní hrozí až 20 let vězení. Obvinění z podvodů jej totiž dostala až k soudu. V říjnu ho soudní porota uznala vinným ve třech ze čtyř bodů obžaloby.