Křetínský a Tkáč dál sázejí na nizozemskou poštu. Podíl už zvýšili na patnáct procent

PostNL je dominantním hráčem na nizozemském trhu a má silnou pozici i v ostatních zemích Beneluxu.

PostNL je dominantním hráčem na nizozemském trhu a má silnou pozici i v ostatních zemích Beneluxu. Zdroj: profimedia.cz

Daniel Křetínský
Patrik Tkáč
3
Fotogalerie

Podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč opět přikupovali akcie nizozemské poštovní společnosti PostNL. Jejich fond Vesa Equity Investment využil zářijového poklesu kurzu a posílil svou pozici největšího akcionáře firmy. Oba investoři také zvýšili podíl v britské poště Royal Mail.

Fond Vesa již vlastní ve společnosti PostNL, která je dominantním hráčem na nizozemském trhu a má silnou pozici i v ostatních zemích Beneluxu, 77 milionů akcií, což odpovídá podílu 15,02 procenta.

Předchozí oznámení od investičního fondu, který je registrovaný v Lucembursku, na stránkách burzovního dohledového úřadu De Autoriteit Financiële Markten v polovině srpna uvádělo, že Vesa drží v PostNL 10,1 procenta akcií.

Investoři musejí oznámení podávat vždy, když překročí určitý podíl, konkrétně 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 a 95 procent.

Fond Vesa je podle údajů z finančního webu tikr.com největším akcionářem nizozemské pošty. Podle kurzu ze závěru středečního obchodování, který byl 4,09 eura, činí hodnota podílu 315 milionů eur, zhruba osm miliard korun.

V průběhu září cena akcií klesala stejně jako světové akciové trhy. Ještě na přelomu srpna a září se kurz pohyboval okolo 4,40 eura. I přes korekci v porovnání se začátkem roku vzrostl téměř o polovinu.

Mezi další významné podílníky firmy PostNL, jejíž tržní hodnota je 2,1 miliardy eur, patří nizozemský magnát John de Mol či investiční fondy spravované americkými investičními společnostmi BlackRock, Acadian Asset Management a britskou Schroder Investment Management. S akciemi se obchoduje na amsterdamské burze.

Poprvé se Vesa objevila v přehledu oznámení na stránkách nizozemského regulátora na konci února poté, co podíl překonal hranici tří procent. Následně jej na začátku března zvýšila na pět procent.

„Investice do PostNL potvrzuje strategický záměr společnosti Vesa v logistickém sektoru,“ uvedl v březnu Branislav Miškovič, investiční ředitel Vesa Equity Investment. Zdůraznil, že logistiku „poslední míle“ považuje zejména v oblasti doručování balíků za rostoucí byznys. Výraz poslední míle se používá pro závěrečný úsek cesty k zákazníkovi, který je z hlediska nákladů nejdražší.

Vedle PostNL vlastní fond Vesa také 17procentní podíl v britské poštovní společnosti Royal Mail, kde je rovněž největším akcionářem. A také v tomto případě Vesa tento měsíc zvyšovala podíl, který předtím činil 16 procent. Nejspíš i zde sehrálo roli, že se akcie daly po poklesu kurzu nakoupit levněji. 

Nizozemská pošta PostNL byla privatizována již na konci osmdesátých let a stát v ní nemá podíl. Teprve pak následovaly privatizace poštovních firem v dalších evropských zemích, například v Německu, Belgii, Rakousku či ve Velké Británii. Firma je zisková a vyplácí dividendy.

Za rok 2020 dosáhla zisku po zdanění 213 milionů eur. Jen za první polovinu roku dosáhl čistý zisk 169 milionů eur.

Kromě akcií PostNL a britské Royal Mail vlastní fond Vesa také 12procentní podíl v americkém řetězci obchodů s obuví Foot Locker, necelých deset procent akcií v britském maloobchodním řetězci Sainsbury’s či zhruba pět procent akcií ve francouzské televizní společnosti TF1.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.