Levná ropa dělá vrásky Íránu. Chce po Arábii, aby zamezila poklesu cen

ropná rafinerie v Íránu

ropná rafinerie v Íránu Zdroj: ctk/AP

Klesající světové ceny ropy poškodí země po celém Blízkém východě, pokud Saúdská Arábie nepodnikne kroky, které by tento cenový propad zvrátily. Prohlásil to náměstek íránského ministra zahraničí Hosejn Amír Abdolláhján. Zároveň stále doufá, že Saúdská Arábie, která je největším exportérem ropy na světě, na pokles cen zareaguje.

Světové ceny ropy se v loňském roce snížily téměř o polovinu kvůli obavám investorů ohledně převisu nabídky nad poptávkou. Zaznamenaly tak nejprudší celoroční pokles od roku 2008 a druhý nejprudší propad v historii. Severomořská ropa Brent loni zlevnila o 48 procent na 57,33 dolaru za barel.

Za propadem cen ropy stojí hlavně vysoké dodávky suroviny na trh, které jsou důsledkem rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech. K poklesu přispívají rovněž obavy ohledně vývoje poptávky v Evropě a v Asii.

Saúdská Arábie koncem listopadu zablokovala snahy některých méně vlivných členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžebního limitu, které by podpořilo ceny. Tento krok posílil spekulace, že Rijád chce pomocí nízkých cen zastavit prudký růst těžby ropy v USA.

Vývoj cen ropy WTI za poslední 2 roky:Graf 2. 1. 2015.Graf 2. 1. 2015. | vagaday@mf.cz

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí v prosinci prohlásil, že OPEC nesníží svou těžbu ani v případě, že se ceny ropy propadnou až na 20 dolarů za barel. Dodal, že ceny by se již nikdy nemusely vyšplhat zpět na 100 dolarů za barel.

„Pokud Saúdská Arábie nepomůže zabránit poklesu cen ropy, bude to vážná chyba, která bude mít negativní dopad na všechny země v regionu,“ řekl náměstek íránského ministra zahraničí Abdolláhján.