Na ropných sankcích proti Íránu vydělali také Afričané

Ropný tanker

Ropný tanker Zdroj: CC BY 2.0; Roel Hemkes

Od zavedení ropných sankcí proti Íránu v roce 2011 kvůli íránskému jadernému programu se vývoz ropy z této země smrsknul na polovinu. Podle statistik americké vládní Energetické informační agentury (EIA) Írán v roce 2011 vyvážel 2,6 milionu barelů za den. Na konci loňského roku to bylo 1,4 milionu barelů. Na uvolněné místo rychle nastoupili tradiční dodavatelé z Perského zálivu jako Saúdská Arábie či Kuvajt, ale také afričtí producenti z Angoly a Nigérie.

Afričané nahradili dodávky lehké íránské ropy. Sáhla po nich Čína, která začala více ropy vozit z Angoly, i další asijské a evropské země, které se přeorientovaly na ropu z Nigérie. Jižní Afrika, která také v roce 2012 zastavil dovoz z Íránu, začala více nakupovat jak v Angole, tak v Nigérii.

V roce 2011 putovala většina íránského ropného exportu do Asie. Čína kupovala 550 tisíc barelů za den, Indie 320 tisíc barelů, Japonsko 315 tisíc barelů a Jižní Korea čtvrt milionu barelů denně. Evropská unie byla druhým největším regionálním dovozcem, který denně z Íránu kupoval 600 tisíc barelů.

Po zavedení sankcí tito dovozci buď úplně přestali ropu z Íránu odebírat, nebo výrazně snížili své nákupy. Letos na jaře se stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo shodli s Íránem na rámcové dohodě, která upraví budoucí fungování tamního jaderného programu. Pokud se nyní dokážou dohodnout i na detailech, ropné embargo skončí. Podle EIA bude chtít Írán rychle ztracené pozice na světovém trhu získat zpět.

íránský ropný exportíránský ropný export | E15

Odhady, jak rychle by mohl íránský export vzrůst na předchozí úrovně, se však liší. Experti upozorňují na špatný stav těžebních zařízení, která potřebují modernizaci. Tu by mohly zařídit zahraniční ropné firmy, které už sondují situaci.

Mezi prvními, kteří by po zrušení sankcí mohli smlouvy s íránskou stranou uzavřít, jsou francouzský Total a italský Eni. Teherán jim nabízí výrazně lepší podmínky pro investice, než dřívější systém pevných výnosů z těžby, který nechával na těžařích riziko růstu nákladů. Nicméně smlouvy o rozdělení výnosů z těžby, které by západní koncerny upřednostňovaly, nejsou podle analytiků zatím také reálné.

Nutnost miliardových investic

V příštích letech země potřebuje investice v řádu desítek miliard dolarů do ropné infrastruktury. Jen tak bude možné dlouhodobě udržet těžbu na úrovních kolem čtyř milionů barelů denně. Navíc není úplně jasné, kolik ropy Írán momentálně produkuje.

Statistiky OPEC, které se opírají o zprávy z sekundárních zdrojů hovoří o tom, že od roku 2013 do května letošního roku se těžba zvedla z 2,6 na 2,8 milionu barelů denně. Přímá hlášení o těžbě však ukazují, že produkce ve stejné době klesla ze 3,5 milionu na tři miliony barelů denně.