Snížit inflaci bude těžké, řekl šéf Fedu Powell. Připustil výraznější zvyšování sazeb

Šéf Fedu Jerome Powell

Šéf Fedu Jerome Powell Zdroj: ČTK

Světové trhy v úterý s napětím vyhlížely vystoupení šéfa americké centrální banky Fed Jerome Powella v Ekonomickém klubu ve Washingtonu. Ten ve svém projevu zhodnotil hospodářskou situaci ve Spojených státech a naznačil budoucí nastavení měnové politiky.

Jerome Powell v úterý večer při veřejném vystoupení neprozradil příliš nového. Řekl, že pokud bude inflace stoupat, bude muset Fed zvyšovat úrokové sazby víc, než původně plánoval. Očekává také, že dvouprocentní inflace, která je cílem Fed, by mohlo být dosaženo až v roce 2024. Výrazný pokles ale očekává už letos. 

Šéf Fedu minulou středu zmátl burzy, když si většina investorů vyložila jeho výroky tak, že centrální banka naposledy zvýší úrokové sazby v březnu a ve druhé polovině roku začne s jejich postupným snižováním. Akcie amerických firem na to reagovaly prudkým posílením. Index S&P 500 za posledních pět dnů zpevnil o 2,24 procenta na 4111,08 bodu. Nasdaq Composite vzrostl o 4,29 procenta na 11 887,45 bodu.    

Nadšení burziánů však vzápětí vzalo za své zveřejněním lednových dat o zaměstnanosti, která naopak zvýšila vyhlídky na další zvyšování sazeb. „Mnozí vidí úterní vystoupení Powella jako příležitost, aby svá slova upřesnil,“ píše stanice CNBC. Guvernér tedy dnes buď přiživí naděje na brzký konec přísné měnové politiky, nebo se naopak vrátí k dřívější jestřábí rétorice. 

Podle jednoho ze členů Rady guvernérů Fedu Neela Kashkariho „centrální banka zatím nezchladila inflaci natolik, aby mohla ohlásit vítězství nad ní“. Naproti tomu americká ministryně financí Janet Yellenová v pondělí prohlásila, že „Spojené státy se letos mohou vyhnout recesi, protože míra inflace klesá a trh práce zůstává silný“.

Fed na posledním zasedání zvýšil základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 4,5 až 4,75 procenta. Úroky v USA tak jsou na nejvyšší úrovni od roku 2008. Powell však zároveň tempo zvyšování zpomalil, když v prosinci zvedl sazby o 50 bazických bodů a předtím opakovaně o 75 bodů.