Po hvězdném růstu prudký pád: panika srazila bitcoin o 80 procent

Bitcoin

Bitcoin

Lesk i bída kybernetické měny bitcoin se naplno ukázaly během jediného měsíce. Z bitcoinu, který začínal jako pokus o digitální alternativu pro platby, se na chvíli stala hvězda mezi měnami. Její kurz během několika týdnů několikanásobně vzrostl a vyhoupnul se až na 260 dolarů za jeden bitcoin. Ještě před dvěma týdny se přitom prodával za 90 dolarů a na začátku roku za pouhých 13 dolarů. Jenže teď během pouhých 24 hodin přišla o téměř 80 procent své hodnoty.

Kybernetická měna bitcoin jako jedna z mála těžila z nejistoty ohledně finanční krize na Kypru. Jevila se jako zajímavá alternativa pro ty, kdo v turbulentní době hledají bezpečné investice. Čtyři roky stará digitální měna ale teď také ukázala i své limity.

Bitcoin během 24 hodin přišel o téměř 80 procent své hodnoty. Z 266 dolarů za jeden bitcoin sestoupil kurz na pouhých 55 dolarů. Masivní výprodej odstartoval po zprávě, že burza Mt. Gox má problémy se zpracováním rostoucího objemu obchodů. Mt. Gox je největší a nejstarší burzou pro obchody s touto kybernetickou měnou, jde přes ni asi 80 procent transakcí.

Burza Mt. Gox uvedla, že problémy nebyly důsledkem útoku hackerů, ale prudkého nárůstu obchodů, na který nebyla připravena. To vedlo ke zpomalení transakcí.

„Jak se dá v podobných situacích předpokládat, lidé začali panikařit, začali prodávat bitcoiny ve velkém. To vedlo k dalšímu nárůstu obchodů, který nakonec zmrazil obchodní systém,“ uvedla burza, kterou citoval zpravodajský server BBC.

Burza později obchodování na 12 hodin přerušila. Podle analytika Nicholase Colase je „velkou otázkou“, zda měna dokáže rozsáhlé výkyvy svého kurzu přežít.

Bitcoin vypouští do oběhu matematický mechanismus

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Někdy bývá označován za anarchistickou měnu, kybernetické platidlo ale už přijímají i některé obchody, včetně blogu Wordpress a internetové komunity Reddit. Na tomto webu se ale již začínají ozývat hlasy, že současný vývoj kolem měny její využívání k platbám uvnitř komunity významně komplikuje.

Vývoj kurzu bitcoinu k dolaru za poslední 2 měsíce

Vývoj kurzu bitcoinu k dolaru za poslední 2 měsíceVývoj kurzu bitcoinu k dolaru za poslední 2 měsíce | bitcoincharts.com

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, toto tempo ale zpomaluje. Konkrétně síť novou minci vypustí, když zapojená výpočetní zařízení vyřeší nějaký složitý matematický problém.

Počet bitcoinu v oběhu však bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent, poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Kritici měny upozorňují na její zneužitelnost pro praní špinavých peněz. Důvodem je právě její anonymita. Navíc část namítá, že systém uvolňování mincí může někdo ovlivňovat zvyšováním rychlosti výpočetního procesu.