Počítačová chyba poslala klíčovou makléřskou firmu na kolena

USA, burza

USA, burza Zdroj: ctk

Největší obchodník s americkými akciemi Knight Capital Group kvůli chybám v elektronickém obchodování ve středu přišel o 440 milionů dolarů (asi devět miliard korun). Ztráta podle amerických médií ohrožuje stabilitu firmy, která proto nyní hledá partnera, jenž by jí poskytnul kapitál. Její akcie dnes ztratily přes polovinu hodnoty.

Do problémů společnost uvrhnula série technologických chyb, kdy její nový systém pro elektronické obchodování ve středu krátce po otevření burzy rychle nakupoval a prodával miliony akcií. Obchody vyhnaly cenu akcií vzhůru. Ztrátu pak pravděpodobně Knight Capital Group utrpěla, když se zbavovala cenných papírů nakoupených počítači.

Ztráty výrazně přesahují výnosy makléřské firmy za celé druhé čtvrtletí, které činily 289 milionů dolarů. Firma proto možná bude bojovat o svou existenci. „Vzhledem ke včerejším událostem se nelze neptat, zda nejde o začátek jejího konce,“ uvedl Christopher Nagy z poradenské firmy KOR Trading.

Akcie Knight Capital Group dnes zatím ztratily 50 procent a nyní se obchodují kolem 3,41 dolaru. Na tržní kapitalizaci tím společnost ztratila více než 330 milionů dolarů. Firma již uvedla, že problematický software odstranila ze svých počítačových systémů. Podle informací amerických médií má ale zatím problém získat zpět důvěru klientů.

Pro Knight Capital Group letos jde o již druhou výraznou ztrátu. Při květnovém uvedení akcií největší sociální sítě Facebook na burzu, které rovněž doprovázely technické problémy, společnost ztratila 35,4 milionu dolarů. Šéf firmy Thomas Joyce tehdy patřil k hlasitým kritikům potíží burzy , které ztrátu způsobily. Současné problémy jeho společnosti jsou tak pro něj obzvláště nepříjemné, uvedl na svých webových stránkách deník The New York Times.

Chyby automatických systémů pro obchodování s akciemi stály i za masivním propadem newyorské burzy v roce 2010. Trh tehdy během několika minut ztratil na hodnotě několik bilionů dolarů. Případ vyvolal vyšetřování amerických úřadů. Očekává se, že budou prověřovat i nejnovější problémy společnosti Knight Capital Group.